Ważnym zabiegiem przy uprawie winorośli jest jej regularne podcinanie. Istotne jest, by robić to umiejętnie, ponieważ zbyt rzadkie cięcie powoduje nadmierne zagęszczanie krzewu, co skutkuje małymi, kwaśnymi owocami. Natomiast częste może sprawić, że plonów wcale nie będzie. Jak zatem prawidłowo przycinać winorośle zimą? Jakie jeszcze rośliny powinny być wtedy cięte i dlaczego? Wszystkiego dowiesz się w naszym artykule.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Winorośl to krzew owocowy, który wymaga ponadprzeciętnej opieki i częstego cięcia. Główne przycinanie odbywa się podczas spoczynku zimowego, najlepiej pod koniec lutego lub na początku marca. Należy pamiętać, że zbyt wczesne przeprowadzenie zabiegu może spowodować przemarzanie, z kolei zbyt późne będzie osłabiało roślinę. Bezwzględnie nie powinniśmy podcinać winorośli przy silnych mrozach. Unikajmy również popularnego błędu, jakim jest niewystarczające cięcie. Krzew musi być mocno przycięty, by pobudzić roślinę do wypuszczenia nowych pędów winogrona.
Podczas uprawy krzewu winogrona, postaraj się uzyskać krótki, mocny pień. Powinno odchodzić od niego kilka ramion, z których wyrośnie część owoconośna oraz młode pędy. Aby winorośl prawidłowo rosła, zimą ucinamy niezdrewniałe pędy, a następnie owijamy całą roślinę włóknem lub agrotkaniną, dostępnymi w sklepach ogrodniczych. W ten sposób zabezpieczymy ją przed chłodem. Na koniec uformuj kopiec u podstawy krzewu, aby zabezpieczyć jego korzenie.
Zimą przycinamy głównie krzewy i drzewa owocowe. Robimy to dlatego, by nadać odpowiedniego kształtu koronie. Dzięki rozłożystym gałęziom będą mogły wykształcić duże, smaczne owoce. Przedwiosenne przycinanie możemy uskuteczniać również, by pobudzić krzewy kwitnące latem (między innymi róże). Umożliwi to wytworzenie większej ilości kwiatów. Wszelkie cięcia powinniśmy wykonywać w słoneczne dni, przy temperaturze nie niższej niż -5 stopni Celsjusza.