Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw, chętnie uprawianych w naszych ogrodach. Często służy nam jako wyrazista przyprawa do wielu dań oraz lecznicza roślina przeciw przeziębieniu. Warto zatem wiedzieć, kiedy i jak go posadzić, aby główki wyrosły duże i zdrowe. Pamiętajmy o tych paru zasadach, a będziemy cieszyć się obfitymi zbiorami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek sadzimy najczęściej w dwóch różnych porach. Jesienią uprawiamy czosnek zimowy. Zasadza się go pod koniec września lub na początku listopada tak, by zdążył wypuścić korzenie przed pierwszymi przymrozkami. Na wiosnę zaś szykujemy czosnek jary, który nie posiada pędów kwiatostanowych. Sadzimy go już w marcu lub na początku kwietnia, a zbieramy w sierpniu.
Pamiętaj, by przed każdym sadzeniem czosnku odpowiednio przygotować podłoże. Warzywo to potrzebuje bowiem próchniczej gleby o możliwie jak najbardziej naturalnym pH. Jeśli ziemia będzie zbyt kwaśna, czosnek nie będzie miał możliwości prawidłowego rozwoju. Warto zatem uprzednio zadbać o zneutralizowanie ziemi przez zakopanie w ziemi skorupek od jajek. Miejsca, w których najlepiej jest zasadzać czosnek to sąsiedztwo marchewek lub truskawek. Nie powinno natomiast umieszczać go tam, gdzie wcześniej rosły ziemniaki i cebula.
Czosnek możemy sadzić w postaci ząbków lub cebulek. Jeśli chcemy później wykorzystywać go jako przyprawę do potraw, lepiej nadadzą się pojedyncze ząbki. Przed sadzeniem wybierz jak największe z nich. Przekop ogródek dosyć głęboko, tworząc rzędy oddalone od siebie o 20 centymetrów. Każdy ząbek zakop na głębokość minimum 5 centymetrów. Sprawi to, że na wypadek przymrozków czosnek nie zniszczeje. Podlewaj regularnie, a czosnek odpłaci się pięknymi plonami.