Wlej szklankę podczas gotowania rosołu. Zyska niesamowity aromat i smak!

Jak gotować rosół, aby był idealny? Przepis na ten sobotni, czy niedzielny obiad może wydawać się banalny, ale warto znać trik, który jeszcze go ulepszy. Jak zrobić dobry rosół? Co dodać, aby rosół był aromatyczny? Zapamiętaj!

Rosół, czyli zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym to tradycja polskiej kuchni. Wyjazd do babci na niedzielny obiad nie mógłby odbyć się bez pysznego rosołu, prawda? Przygotowanie tej zupy wydaje się banalnie proste, jednak należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jak zrobić pyszny rosół?

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować rosół, aby nie był mętny? Dodaj to warzywo

Jeśli gotujesz rosół i widzisz, że staje się on mętny, możesz w łatwy sposób uratować swój wywar. Na początek usuń pływające szumowiny zwykłą łyżką. Następnie warto obrać ziemniaka i wrzucić go do zupy, gotując około 30 minut, a później należy go wyłowić. Ziemniak wchłonie m.in. tłuszcz i sól, dzięki czemu rosół odzyska odpowiedni smak. Drugim ciekawym sposobem na wyklarowanie rosołu jest dodanie do rosołu ubitej piany z białek. Po wlaniu białek do zupy wymieszaj je i odczekaj do momentu, gdy białko całkowicie się zetnie. Wyłów jajko z zupy i gotowe!

Skórki z pomarańczyWłóż pomarańcze do mikrofali, a pozbędziesz się irytującego problemu

Przepis na idealny rosół istnieje! Dodaj to do zupy

Rosół to pyszna zupa, której przygotowanie może okazać się bardzo przyjemne i proste! Wiele kucharzy korzysta ze sposobu dodania szklanki zimnej wody do gotującego się rosołu, ale po co? Dodanie takiej jednej szklanki sprawia, że zupa się hartuje, co jest dla niej bardzo dobre. Dzięki wlaniu zimnej szklanki wody obniżymy temperaturę zupy i spowolnimy gotowanie. Zamiast zimnej wody można również dodawać kostki lodu. 

Brzydki zapach wydobywa się z lodówki? Wystarczy włożyć ten produkt, a uporczywy problem zniknie w migBrzydki zapach wydobywa się z lodówki? Wystarczy włożyć jeden produkt

Cenne wskazówki podczas gotowania rosołu. Nie dodawaj tego na początku

Gotując rosół, warto pamiętać o kilku kwestiach, które mogą wpłynąć na smak i aromat zupy. Podczas przygotowywania rosołu pamiętaj, aby:

  • sól dodawać na końcu gotowania, aby nie przesolić zupy,
  • mięso zalewaj zimną wodą,
  • usuwaj szumowiny,
  • gotuj zupę na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
Więcej o: