Rosół, czyli zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym to tradycja polskiej kuchni. Wyjazd do babci na niedzielny obiad nie mógłby odbyć się bez pysznego rosołu, prawda? Przygotowanie tej zupy wydaje się banalnie proste, jednak należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jak zrobić pyszny rosół?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli gotujesz rosół i widzisz, że staje się on mętny, możesz w łatwy sposób uratować swój wywar. Na początek usuń pływające szumowiny zwykłą łyżką. Następnie warto obrać ziemniaka i wrzucić go do zupy, gotując około 30 minut, a później należy go wyłowić. Ziemniak wchłonie m.in. tłuszcz i sól, dzięki czemu rosół odzyska odpowiedni smak. Drugim ciekawym sposobem na wyklarowanie rosołu jest dodanie do rosołu ubitej piany z białek. Po wlaniu białek do zupy wymieszaj je i odczekaj do momentu, gdy białko całkowicie się zetnie. Wyłów jajko z zupy i gotowe!
Rosół to pyszna zupa, której przygotowanie może okazać się bardzo przyjemne i proste! Wiele kucharzy korzysta ze sposobu dodania szklanki zimnej wody do gotującego się rosołu, ale po co? Dodanie takiej jednej szklanki sprawia, że zupa się hartuje, co jest dla niej bardzo dobre. Dzięki wlaniu zimnej szklanki wody obniżymy temperaturę zupy i spowolnimy gotowanie. Zamiast zimnej wody można również dodawać kostki lodu.
Gotując rosół, warto pamiętać o kilku kwestiach, które mogą wpłynąć na smak i aromat zupy. Podczas przygotowywania rosołu pamiętaj, aby: