Pamiętaj o tym, zanim schowasz go do lodówki. Rosół będzie świeży nawet przez tydzień!

Częstym problemem po ugotowaniu rosołu jest to, że kwaśnieje. Powodem zazwyczaj jest złe przechowywanie zupy. Jest jednak sposób, by danie tak szybko się nie psuło, co więcej może stać w lodówce nawet tydzień. Wypróbuj tę skuteczną metodę, stosowaną już przez nasze babcie.

Nie raz zdarza, że robimy zapas obiadu dla całej rodziny. Ważne wtedy, by pamiętać o odpowiednim przechowywaniu jedzenia tak, by się nie zepsuło. Jeśli ugotowaliście duży garnek rosołu i boicie się, że wam skwaśnieje, zastosujcie ten prosty trik. Dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się smakiem zupy nawet przez cały tydzień.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak długo rosół jest świeży? Sprawdź, ile może stać w lodówce

Odpowiednio przechowywany rosół będzie świeży przez maksymalnie trzy dni. Należy jednak stosować parę ważnych zasad. Przede wszystkim nie chować go do lodówki, póki nie przestygnie. Dopiero całkowicie zimny rosół możemy włożyć do chłodziarki. Uważajmy jednak, by nie zostawiać go na całą noc ani zbyt długo, może wtedy skwaśnieć i na drugi dzień będzie niemożliwy do spożycia. Namnożą się w nim bowiem bakterie, szkodliwe dla naszego zdrowia.

Rosół może dłużej zachować świeżość. Zrób to, przed schowaniem go do lodówki

Jeśli chcecie cieszyć się rosołem dłużej niż trzy dni, jest na to sposób. To proste. Przed włożeniem zupy do lodówki, dokładnie przecedź ją przez sitko. Dzięki temu oddzielisz od niej mięso i warzywa, które mocno przyspieszają kwaśnienie wywaru. Taką metodą sprawisz, że rosół zachowa świeżość nawet przez tydzień.

Co zrobić jeśli tydzień to za mało? Sprawdź, jak przechowywać rosół

Kiedy masz pewność, że nie dasz rady wykorzystać całego garnka zupy w ciągu tygodnia, zawsze możesz ją zamrozić. Dzięki temu może stać w zamrażarce aż do pół roku, a ty możesz ugotować ją, kiedy tylko masz ochotę. Innym sposobem jest zawekowanie rosołu. Pasteryzowany wywar w słoikach będzie zdatny do spożycia przez kilka tygodni.

Więcej o: