W polskich warunkach można bez problemu sadzić niektóre drzewa owocowe w ogrodzie. Oczywiście najczęściej spotyka się jabłoń, ale hodowcy uprawiają także grusze, czereśnie, wiśnie i śliwy. Warto jednak zapoznać się z zasadami uprawy takich drzew. Jedną z nich jest regularne przycinanie gałęzi. Sprawdź, jak to robić, by drzewo wypuściło pyszne owoce.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Cięcie gałęzi to podstawowy zabieg w pielęgnacji drzew owocowych. Główne powody, dla których trzeba o tym pamiętać, to:
Najlepszym momentem na cięcie gałęzi jest przedwiośnie, czyli przełom lutego i marca. Najlepiej wybrać słoneczny, suchy dzień, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo infekcji. W tym czasie drzewa są nadal w stanie spoczynku, ale nie doskwiera już mróz. Jeśli przytniemy je, gdy już zaczną wegetować, mogą wypuścić soki i osłabnie kondycja drzew. Drugi popularny termin to okres letni na przełomie lipca i sierpnia. W tym czasie wycina się pędy z górnych partii drzew, które zagęszczają koronę.
Do cięcia najlepiej nadają się ostre nożyce lub sekator. W przypadku wieloletnich drzew może być potrzebna piła. Pierwsze cięcie, tzw. formujące wykonujemy zawsze na przedwiośniu. Stosuje się je na młodych drzewkach, aby nadać kształtu koronie. Warto skrócić wtedy pędy o 1/3 długości. W przypadku starszych drzew stosuje się cięcie przerzedzające, mające na celu usunięcie chorych gałęzi. Pamiętaj, by po każdym takim zabiegu zabezpieczyć nacięte miejsce przez naniesienie środka grzybobójczego lub specjalnego oprysku.