Zielona kawa jest nieprzetworzoną kawą. Ziarna zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej, co sprawia, że są dużo bardziej sprężyste niż ziarna popularnej kawy palonej, a także twardsze. Nie powinno się ich mielić w domowym młynku, lepiej będzie kupić już zmieloną kawę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do produkcji kawy wykorzystywane są owoce drzewa kawowego, które kwitnie tylko parę dni, ale za to kilka razy w roku. Czas dojrzewania owocu to około 9 miesięcy. Dojrzałym owocem jest czerwona jagoda, która wielkością i kształtem przypomina owoc wiśni. Każdy owoc zawiera dwa półokrągłe nasiona. Są dwie metody na wydobycie owoców – suszenie owoców naturalnie na słońcu, a następnie maszynowe łuskanie lub metoda mokra. Polega ona na oddzieleniu nasion od miąższu przez zgniatanie owoców za pomocą specjalnych maszyn z użyciem dużej ilości wody. Następnie przychodzi moment fermentacji, który trwa do 60 godzin. Kolejne etapy to sortowanie, suszenie, polerowanie. Takie surowe ziarna to właśnie zielona kawa.
Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste (używając młynka można go uszkodzić), dlatego przed zaparzeniem można je rozdrobnić w moździerzu lub kupić mieloną kawę w sklepie.
Zielona kawa ma swoich fanów, którzy twierdzą, że jest łagodniejsza od klasycznej czarnej kawy, inni twierdzą, że smakuje podobnie do zielonej herbaty. Można ją pić na różne sposoby z syropami i przyprawami. Przyprawy skutecznie zneutralizują specyficzny, lekko kwaśny smak naparu. Jednak zielona kawa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Przed wypiciem skonsultuj się z lekarzem, by upewnić się, że zielona kawa jest dla ciebie dobra.