Zamiennik dla czarnej kawy? Zielona kawa: pochodzenie, kolor i inne ciekawostki

Zielona kawa jest świetnym zamiennikiem dla zwykłej czarnej kawy. Świetnie wpływa na poprawę humoru. Czym jest zielona kawa? Ziarna zielonej kawy nie zostały poddane obróbce termicznej. Ponieważ nie są palone, mają zieloną barwę oraz zachowują pewne właściwości, których czarna kawa już nie posiada.

Zielona kawa jest nieprzetworzoną kawą. Ziarna zostają jedynie oczyszczone z łuski nasiennej, co sprawia, że są dużo bardziej sprężyste niż ziarna popularnej kawy palonej, a także twardsze. Nie powinno się ich mielić w domowym młynku, lepiej będzie kupić już zmieloną kawę. 

Zobacz wideo Kawa to idealne rozpoczęcie poranka? Spraw, by była jeszcze przyjemniejsza dzięki pysznym syropom

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak powstaje zielona kawa? Etapy 

Do produkcji kawy wykorzystywane są owoce drzewa kawowego, które kwitnie tylko parę dni, ale za to kilka razy w roku. Czas dojrzewania owocu to około 9 miesięcy. Dojrzałym owocem jest czerwona jagoda, która wielkością i kształtem przypomina owoc wiśni. Każdy owoc zawiera dwa półokrągłe nasiona. Są dwie metody na wydobycie owoców – suszenie owoców naturalnie na słońcu, a następnie maszynowe łuskanie lub metoda mokra. Polega ona na oddzieleniu nasion od miąższu przez zgniatanie owoców za pomocą specjalnych maszyn z użyciem dużej ilości wody. Następnie przychodzi moment fermentacji, który trwa do 60 godzin. Kolejne etapy to sortowanie, suszenie, polerowanie. Takie surowe ziarna to właśnie zielona kawa.

 

Jak przygotować zieloną kawę? Kilka porad

Ziarna zielonej kawy są twarde i sprężyste (używając młynka można go uszkodzić), dlatego przed zaparzeniem można je rozdrobnić w moździerzu lub kupić mieloną kawę w sklepie.

  • Całe ziarna można zalewać trzy razy, dlatego nie warto wyrzucać ich po pierwszej wypitej filiżance.
  • Ilość ziaren kawy zależna do smaku i podatności na kofeinę, najczęściej jest to 2-3 łyżeczki na kubek wody.
  • Kawę zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90°C.
  • Kawę parzymy około 3-5 minut.

Jak smakuje zielona kawa? Kawosze odpowiadają

Zielona kawa ma swoich fanów, którzy twierdzą, że jest łagodniejsza od klasycznej czarnej kawy, inni twierdzą, że smakuje podobnie do zielonej herbaty. Można ją pić na różne sposoby z syropami i przyprawami. Przyprawy skutecznie zneutralizują specyficzny, lekko kwaśny smak naparu. Jednak zielona kawa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Przed wypiciem skonsultuj się z lekarzem, by upewnić się, że zielona kawa jest dla ciebie dobra.

Więcej o: