Fatsja japońska pochodzi z południowej Japonii. To roślina o intensywnie zielonych liściach. Jak ją uprawiać, aby zachwycała? Podpowiadamy!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Fatsja japońska będzie się rozwijać w pomieszczeniach, w których panuje od 10 do 25 stopni, jednak najlepsza temperatura dla tych roślin oscyluje między 18 a 20 stopniami. Nie ma także dużych wymagań dotyczących stanowiska, może być hodowana nawet w zaciemnionym miejscu, ale najlepsze dla niej będzie stanowisko z rozproszonym światłem. Fatsja będzie się dobrze czuła w uniwersalnej ziemi do kwiatów doniczkowych, należy jednak pamiętać, że lubi mieć wilgotne podłoże. W okresie wiosenno-letnim powinna być podlewana dwa razy w tygodniu. Z kolei w zimniejszych okresach wystarczy nawadniać ja raz w tygodniu.
Fatsję japońską rozmnażamy wiosną z pobranych sadzonek wierzchołkowych. Wybieramy na nie pędy z co najmniej dwoma parami liści oraz wierzchołkiem wzrostu. Należy uciąć około 10-centymetrowy fragment pędu, następnie usunąć dolne liście i umieścić go w ziemi do 2/3 długości. Podłoże, w którym znajdzie się roślina, musi być wilgotne, a stanowisko ciepłe i jasne. Kiedy pojawią się nowe pędy oraz liście, młode rośliny można przesadzić do doniczek.
Choroby mogą dopaść fatsję japońską, gdy jest nieprawidłowo pielęgnowana. Przebywa w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest za wysoka, a gleba zbyt wilgotna.Wówczas może zaatakować ją grzyb Pythium splendens. Oznaką choroby są żółte liście oraz więdnięcie i powolne zamieranie rośliny. Dodatkowo roślinie szkodzi ekspozycja na światło, może to spowodować oparzenie liści. Natomiast zimą należy zwrócić uwagę, czy fatsji nie jest za ciepło np. od kaloryfera. To może spowodować, że końcówki liści będą się zwijać i zasychać. Dlatego warto zimą zraszać liście rośliny kilka razy dziennie oraz wietrzyć pomieszczenie, w którym przebywa.