Kurkuma to roślina należąca do rodziny imbirowatych, znana również pod takimi nazwami jak szafran indyjski oraz ostryż długi. Z jej korzeni uzyskuje się aromatyczną i zdrową przyprawę. Okazuje się, że możemy uprawiać ją także w naszych domach. Przedstawiamy, jak wygląda sadzenie, pielęgnowanie i rozmnażanie ostryża.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Chcąc rozpocząć uprawę kurkumy, powinniśmy najpierw zdobyć jej korzenie. Możemy nabyć je w praktycznie każdym sklepie spożywczym i kosztują maksymalnie kilka złotych. Zanim zasadzimy korzenie, musimy wykonać parę niezbędnych czynności. Najpierw podziel kurkumę na mniejsze kawałki o długości maksymalnie 5 centymetrów i umieść w pojemniku wyłożonym gazą. Każdego dnia wlewaj niewielką ilość wody, tak by korzenie pozostały ciągle nawilżone. Kiedy po kilku tygodniach pojawią się pierwsze pędy i łodyżki, możemy przesadzić ostryż do doniczki.
Rozmnażanie kurkumy zawsze zaczynamy zimą. Dzięki temu zdążą już nieco urosnąć i po zakończeniu przymrozków będziemy mogli wystawić je na zewnątrz. Warto wiedzieć, że kwiaty wytwarzają rośliny, które mają kilka lat, dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość. Nie przeszkadza to jednak, by co pewien czas wykopywać ją i ścierać na tarce, wykorzystując jako przyprawę do potraw.
Choć uprawa szafranu indyjskiego nie należy do trudnych, to jednak musimy stosować się do pewnych zasad. Najważniejsze jest miejsce, w którym trzymamy roślinę. Powinno ono być jasne i dobrze nasłonecznione. Nie trzymajmy kurkumy w cieniu ani nie wystawiajmy jej na działanie mrozu. Kolejną kwestią jest jej nawadnianie. Latem należy robić to nawet codziennie, a podłoże powinno być stale wilgotne. Aby pobudzić wzrost możemy także wykorzystywać co jakiś czas naturalny nawóz.