Nie wyrzucaj do śmieci skórki z tego owocu. Użyj jej, by zlew kuchenny lśnił i pięknie pachniał

Jak wyczyścić zlew kuchenny domowym sposobem, aby lśnił? Wiele osób zastanawia się, czy można skutecznie umyć armaturę kuchenną bez użycia chemicznych detergentów. Okazuje się, że pomoże nam w tym skórka jednego z najpopularniejszych owoców. Po takim sprzątaniu zlew będzie błyszczeć i pachnieć.

Chemiczne środki czystości to spory wydatek, dlatego wiele osób do sprzątania woli używać naturalnych produktów takich jak soda oczyszczona czy ocet. Sprawdź, jak błyskawicznie wyczyścić zlew domowym sposobem. 

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Jak wyczyścić zlew jednokomorowy? Wystarczy skórka tego owocu 

Osoby, które sprzątają dom za pomocą domowych sposób, z pewnością nie zdziwi, że skórka pomarańczy sprawi, że zlew będzie lśnił. To nie tylko tani, ale i ekologiczny sposób na sprzątanie. Jak należy użyć skórki pomarańczy? Po obraniu owocu wystarczy potrzeć skórką kran oraz pozostałe miejsca, gdzie znajdują się osady oraz zabrudzenia. Po kilku chwilach nasz zlew nie tylko będzie czysty i błyszczący, ale też zacznie pięknie pachnieć pomarańczą.

Zlew kuchenny ma nieestetyczny kamienny osad? To sprawi, że zniknie

Trik ze skórką pomarańczy może sobie nie poradzić z kamiennym osadem. Na szczęście usuniesz go innym produktem, który najprawdopodobniej masz już w domu. Chodzi oczywiście o ocet. Wystarczy, że polejemy nim baterie łazienkowe i poczekamy kilka minut po tym czasie przy pomocy gąbki lub ścierki należy wyczyścić zlew. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy podgrzejemy ocet, dzięki temu nawet najtwardszy osad szybko zniknie z kranu.

Z trudnym do usunięcia kamieniem poradzi sobie kompres z octu. Wystarczy, że wylejemy ocet na szmatkę, gazę lub wacik i przywiążemy go do kranu albo położymy w miejscach, gdzie znajduje się kamień. Po upływie kilku godzin ściągamy kompres i dokładnie czyścimy kran

Więcej o: