Oliwa powstaje poprzez wyciśnięcie soków z drzewa oliwnego. Produkuje się ją w wielu krajach na świecie, a sam proces zbytnio się od siebie nie różni. Dlaczego więc są oliwy gorszego i lepszego sortu? Co zrobić, aby mieć w swoim domu tą odpowiednią i smaczną? Wyjaśniamy
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niestety nie każda oliwa, znajdująca się na sklepowych półkach jest warta kupienia. Najlepsza z nich to oliwa extra vergine, którą wyciska się z wysokiej jakości oliwek - tych nieuszkodzonych. Jest ona także tłoczona na zimno, czyli w maksymalnie 27 stopniach Celsjusza. Zgodnie z normami Unii Europejskiej oliwa extra vergine musi zawierać nie więcej niż 0,8 grama kwasu oleinowego na 100 gramów cieczy. Większość niezbędnych informacji znajdziesz na etykiecie produktu, dlatego przed zakupem warto ją dokładnie przeczytać.
Jakich informacji należy szukać na etykiecie oliwy? Dobrej jakości oliwa extra vergine powinna zawierać zapis o:
Jeśli, którejś z tych informacji brakuje, to może być jednoznaczne z gorszą jakością tej konkretnej oliwy z oliwek.
Świeża oliwa charakteryzuje się zielonkawym kolorem - ciemnym lub jasnym. Wysokiej jakości oliwa będzie miała kolor zielony lub lekko żółty. Jeśli zauważysz, że ta wybrana przez ciebie ma nieco pomarańczowy odcień, to natychmiast się jej pozbądź! Jest to znak, że się utlenia i nie należy jej spożywać. Ponadto dobra oliwa musi być umieszczona w ciemnym szkle, aby nie ulegała działaniu promieni słonecznych. Tej w plastikowych butelkach unikaj jak ognia! Pamiętaj również, że data ważności nie powinna być dłuższa niż 24 miesiące.