Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? Dzięki tej cennej wiedzy poprawisz jakość codziennej diety

Oliwia z oliwek znajduje się niemalże w każdej kuchni, okazuje się jednak, że nie wszystkie są sobie równe. Zastanawiasz się, które z nich mają najlepszą jakość i jak rozpoznać dobrą oliwę extra virgin? Zastosuj ten trik, a więcej się nie pomylisz!

Oliwa powstaje poprzez wyciśnięcie soków z drzewa oliwnego. Produkuje się ją w wielu krajach na świecie, a sam proces zbytnio się od siebie nie różni. Dlaczego więc są oliwy gorszego i lepszego sortu? Co zrobić, aby mieć w swoim domu tą odpowiednią i smaczną? Wyjaśniamy

Zobacz wideo Domowe sposoby na przeziębienie

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jaka oliwa z oliwek jest dobra? Niektórych lepiej unikać 

Niestety nie każda oliwa, znajdująca się na sklepowych półkach jest warta kupienia. Najlepsza z nich to oliwa extra vergine, którą wyciska się z wysokiej jakości oliwek - tych nieuszkodzonych. Jest ona także tłoczona na zimno, czyli w maksymalnie 27 stopniach Celsjusza. Zgodnie z normami Unii Europejskiej oliwa extra vergine musi zawierać nie więcej niż 0,8 grama kwasu oleinowego na 100 gramów cieczy. Większość niezbędnych informacji znajdziesz na etykiecie produktu, dlatego przed zakupem warto ją dokładnie przeczytać. 

Jak rozpoznać wysokiej jakości oliwę? Czytaj etykiety

Jakich informacji należy szukać na etykiecie oliwy? Dobrej jakości oliwa extra vergine powinna zawierać zapis o: 

  • polskiej definicji: ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • pochodzeniu oliwek,
  • miejscu produkcji,
  • sposobie i metodzie jej tłoczenia
  • osobie, która dokonywała rozlewu oraz miejscu, gdzie było to wykonywane.

Jeśli, którejś z tych informacji brakuje, to może być jednoznaczne z gorszą jakością tej konkretnej oliwy z oliwek.

Jak wybrać dobrą oliwę? Zwróć uwagę na jej kolor

Świeża oliwa charakteryzuje się zielonkawym kolorem - ciemnym lub jasnym. Wysokiej jakości oliwa będzie miała kolor zielony lub lekko żółty. Jeśli zauważysz, że ta wybrana przez ciebie ma nieco pomarańczowy odcień, to natychmiast się jej pozbądź! Jest to znak, że się utlenia i nie należy jej spożywać. Ponadto dobra oliwa musi być umieszczona w ciemnym szkle, aby nie ulegała działaniu promieni słonecznych. Tej w plastikowych butelkach unikaj jak ognia! Pamiętaj również, że data ważności nie powinna być dłuższa niż 24 miesiące. 

Więcej o: