Czosnek jest idealnym dodatkiem do wielu dań ze względu na swój charakterystyczny smak i wyrazisty zapach. Nie ma więc dziwnego w tym, że wiele osób chce go hodować na własną rękę. Dowiedz się, jak i kiedy sadzić czosnek, by cieszyć się obfitymi zbiorami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek najczęściej sadzimy w dwóch porach: wiosną i jesienią. Odmianę zimową uprawiamy między końcem września, a początkiem listopada. Dzięki temu zdąży się ukorzenić przed nadejściem przymrozków. W marcu lub na początku kwietnia szykujemy zaś czosnek jary, który nie posiada kwiatostanu. Zbiory czosnku zimowego przypadają na lipiec, natomiast wiosennego na sierpień.
Najważniejszą czynnością przed zasadzeniem czosnku jest przygotowanie gleby. Musi być to podłoże próchnicze o neutralnym pH. Warto więc zadbać o uprzednie zneutralizowanie ziemi przez zakopanie w niej skorupek po jajkach. Należy również pamiętać, że w miejscu sadzenia czosnku nie mogły rosnąć inne rośliny cebulowe lub ziemniaki. Po dokładnym przekopaniu grządki zakopujemy ząbki w ziemi na głębokość co najmniej 5 centymetrów, w odstępach około 6 centymetrów.
W przypadku uprawy czosnku zimowego należy ścinać pędy kwiatostanowe, kiedy tylko się pokażą. Dzięki temu plony będą o wiele bardziej obfite. Kolejną ważną wskazówką może być to, by czosnek sadzić w pobliżu takich warzyw i owoców jak truskawki, seler, czy ogórki. Spowoduje to zwiększenie plonów nawet o 30 procent. Pamiętajmy również o domowych, naturalnych nawozach.