Zrobienie wybitnego rosołu może być nie lada wyzwaniem. Okazuje się jednak, że czasem wystarczy zastosować proste wskazówki, by zupa była o wiele bardziej aromatyczna i zachwycała smakiem. Najlepsi kucharze potwierdzają, że najważniejsza zasada dotyczy używania pokrywki. Sprawdź dlaczego.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby rosół był smaczny musi mieć wyrazisty aromat i nie powinien być mętny. Najważniejsze jest zadbanie o odpowiednie proporcje i jakość wykorzystywanych składników. Nie mniej istotny jest natomiast sam proces gotowania. Okazuje się, że większość z nas popełnia popularny błąd, gotując zupę pod przykryciem. Najlepsi kucharze nie mają co do tego wątpliwości - powinniśmy zrezygnować z korzystania z pokrywki.
Według szefów kuchni pokrywka przy gotowaniu rosołu jest niepotrzebna, a nawet zabiera jego smak i właściwości. Bulion gotujący się na niewielkim gazie bez przykrywania będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny, ponieważ zbędne składniki szybciej się ulotnią. Z kolei rosół gotowany pod zakryciem może łatwiej zmętnieć. Jeśli bez pokrywki zupa za mocno paruje i jej objętość się zmniejsza, wystarczy dolać odrobinę przegotowanej wody. Używanie pokrywki ma sens jedynie w pierwszym etapie przygotowania, zanim wrzucimy składniki, aby woda w garnku szybciej się zagotowała.
Dobry smak rosołu zależy przede wszystkim od jakości składników oraz kolejności ich gotowania. Najpierw zawsze wrzucamy mięso (wcześniej dokładnie umyte) i przyprawy. Dopiero kiedy nie będzie już surowe, dodajemy pokrojone warzywa. Ogromnie ważne jest także, by solić zupę na sam koniec, inaczej sól zmieni smak mięsa i jarzyn i rosół może wyjść mdły. Podczas serwowania obiadu możemy dodać natkę pietruszkę lub odrobinę lubczyku, by nadać zupie charakteru.