Nie używaj tego podczas gotowania rosołu! Dzięki temu już zawsze wyjdzie idealny i aromatyczny

Rosół to jedna z najbardziej znanych polskich zup, którą uwielbia niemal każdy. Choć przepis na bulion jest stosunkowo prosty, to nie zawsze wychodzi nam tak aromatyczny, jak byśmy tego chcieli. Wyjaśniamy, jak ugotować smaczny rosół metodą tosowaną przez szefów kuchni.

Zrobienie wybitnego rosołu może być nie lada wyzwaniem. Okazuje się jednak, że czasem wystarczy zastosować proste wskazówki, by zupa była o wiele bardziej aromatyczna i zachwycała smakiem. Najlepsi kucharze potwierdzają, że najważniejsza zasada dotyczy używania pokrywki. Sprawdź dlaczego.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak ugotować dobry rosół domowy? Stosuj się do tych ważnych wskazówek

Aby rosół był smaczny musi mieć wyrazisty aromat i nie powinien być mętny. Najważniejsze jest zadbanie o odpowiednie proporcje i jakość wykorzystywanych składników. Nie mniej istotny jest natomiast sam proces gotowania. Okazuje się, że większość z nas popełnia popularny błąd, gotując zupę pod przykryciem. Najlepsi kucharze nie mają co do tego wątpliwości - powinniśmy zrezygnować z korzystania z pokrywki.

Gotowanie rosołu pod przykryciem. Dlaczego nie powinniśmy tego robić? Powód jest prosty

Według szefów kuchni pokrywka przy gotowaniu rosołu jest niepotrzebna, a nawet zabiera jego smak i właściwości. Bulion gotujący się na niewielkim gazie bez przykrywania będzie bardziej aromatyczny i esencjonalny, ponieważ zbędne składniki szybciej się ulotnią. Z kolei rosół gotowany pod zakryciem może łatwiej zmętnieć. Jeśli bez pokrywki zupa za mocno paruje i jej objętość się zmniejsza, wystarczy dolać odrobinę przegotowanej wody. Używanie pokrywki ma sens jedynie w pierwszym etapie przygotowania, zanim wrzucimy składniki, aby woda w garnku szybciej się zagotowała.

Jak zrobić pyszny rosół? Na to powinniśmy zwrócić największą uwagę

Dobry smak rosołu zależy przede wszystkim od jakości składników oraz kolejności ich gotowania. Najpierw zawsze wrzucamy mięso (wcześniej dokładnie umyte) i przyprawy. Dopiero kiedy nie będzie już surowe, dodajemy pokrojone warzywa. Ogromnie ważne jest także, by solić zupę na sam koniec, inaczej sól zmieni smak mięsa i jarzyn i rosół może wyjść mdły. Podczas serwowania obiadu możemy dodać natkę pietruszkę lub odrobinę lubczyku, by nadać zupie charakteru.

Więcej o: