Drożdże są naturalną alternatywą dla środków chemicznych czy nawozów mineralnych, wykorzystywanych do roślin. Stosowanie ich regularnie korzystnie wpływa na stan roślin. Nie tylko je odżywiają, ale wspomagają też w walce z różnymi chorobami. Naturalny nawóz z drożdży pobudza rośliny do wzrostu, wzmacnia ich układ korzeniowy i wspomaga kwitnięcie. Odżywka z drożdży ułatwia roślinom pobieranie z gleby wody i składników mineralnych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Drożdżowy nawóz można stosować zarówno do roślin uprawianych w ogrodzie, jak i do tych doniczkowych. Nawóz z drożdży szczególnie korzystnie wpływa na stan roślin ozdobnych. Warto go stosować do nawożenia róż, lawendy, hortensji czy gardenii. Świetnie się sprawdzi również przy bukszpanach czy tujach. Nawozem drożdżowym można podlewać też ogórki i pomidory, ale też drzewa i krzewy — w tym owocowe. Jeśli chodzi o rośliny doniczkowe, drożdżami można zasilać je wszystkie. Najbardziej zadowolone będą: storczyki, skrzydłokwiaty i paprotki.
Niesfermentowany nawóz do kwiatów: kostkę drożdży piekarskich (100 gramów) rozdrabniamy i zalewamy ciepłą wodą (10 litrów). Całość mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Sfermentowany nawóz: rozdrabniamy 100 gramów drożdży piekarskich, zasypujemy je jedną szklanką cukru i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Roztwór odstawiamy na tydzień do sfermentowania. Po tym czasie ponownie rozcieńczamy go wodą (dodając 5 litrów wody na każde ½ szklanki roztworu). Po rozcieńczeniu nawóz do kwiatów będzie gotowy.
Odżywką można podlewać lub zraszać rośliny. Nawóz z drożdży do storczyków czy skrzydłokwiatów można zastosować w nieco inny sposób. Wlewamy odżywkę do większego naczynia, a następnie umieszczamy w nim doniczkę na maksymalnie 5 minut. W tak krótkim czasie i w tak łatwy sposób możemy pozytywnie wpłynąć na rozwój roślin doniczkowych.