Ogórek gruntowy to warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Ma on wiele właściwości zdrowotnych, działa korzystnie na układ pokarmowy, oczyszcza organizm z wody oraz toksyn i oczywiście pysznie smakuje. Nic więc dziwnego, że na uprawę ogórków decyduje się tak wiele osób. Warto wiedzieć, co zrobić, aby nasze wysiłki przyniosły jak najlepsze zbiory.
Szukasz ogrodowych porad? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli nasiona ogórków wysiewasz najpierw do doniczek, możesz to zrobić już w drugiej połowie kwietnia, a do gruntu przenosi się je wówczas na przełomie maja i czerwca. Natomiast jeśli chcesz zasiać nasiona od razu do gruntu, odpowiedni termin na to będzie od połowy maja do połowy czerwca. Pamiętaj, że ogórki są bardzo wrażliwe na zimno, więc do "zimnej Zośki" (czyli do 15 maja) koniecznie powinny być trzymane w domu.
Przy wysiewaniu ogórków do pojemników umieszczamy 2-3 nasiona w donicy o średnicy 8-10 cm w dołkach o głębokości 1,5-2 cm. Doniczki zaleca się ustawić na parapecie, gdyż optymalne warunki wzrostu tych roślin to słoneczne stanowisko i temperatura powyżej 22 stopni. Sadzonki należy podlewać umiarkowanie i hartować przez 7-10 dni przed wysadzeniem do gleby poprzez wynoszenie na zewnątrz w ciepłe dni. Nasiona wysiewane od razu do gruntu umieszczamy w dołkach o głębokości 1,5-2 cm, maksymalnie po 3 nasiona. Odstępy między dołkami powinny wynosić 10-15 cm, natomiast między rzędami ogórków 80-120 cm. W obu przypadkach po zakiełkowaniu nasionek usuwamy słabszą siewkę.
Ogórki gruntowe najlepiej rosną w glebie próchniczej i przepuszczanej o podłożu zasadowym. Z tego względu jesienią przed wysianiem warto przeprowadzić wapnowanie ziemi. W tym samym czasie poleca się zastosować obornik jako nawóz. Na naszą uprawę będą miały również wpływ zasiane rośliny towarzyszące. Pozytywne działanie będzie mieć cebula, groch i fasola. Jednocześnie unikać należy warzyw dyniowatych, gdyż mogłyby one przenieść na ogórki potencjalne choroby i szkodniki.