Istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie jajek. Mogą być podawane "w koszulce", w formie jajecznicy, usmażone, czy ugotowane na miękko lub twardo. Jednak najczęściej jajka się gotuje, aby dodać je do sałatki, czy na kanapkę. Wtedy pojawia się problem z ich obraniem. Skorupka nie chce odchodzić, zwłaszcza od dopiero co wyjętego jajka z wody. Istnieje sporo sposobów na uporanie się z tym kłopotem. Dwa z nich w ostatnim czasie zaprezentowały tiktokerki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Okazuje się, że powodem trudnego odchodzenia skorupki jest stopień kwasowości białka. Wszystko zależy od pH. Im świeższe jajko, tym jego pH jest mniej zasadowe. Między białkiem a skorupka znajduje się błona z keratyny, która jest mocniejsza, jeżeli jest w kwaśnym środowisku. Świeże jajko ma odczyn kwaśniejszy niż to, które odleży kilka dni. Stąd wniosek, że im świeższe jajka, tym gorzej będą się obierały.
Użytkowniczka TikToka (@freshlysnapped) podzieliła się z obserwującymi swoim sposobem na łatwe obranie jajka ze skorupki. W jej metodzie ugotowane jajko powinno się włożyć do naczynia (słoika lub pojemnika) z wodą, a następnie energicznie potrząsać. Po kilku szybkich ruchach należy wyjąć jajko, a jego obranie nie powinno stanowić większego problemu. Istnieje jednak nieco łatwiejszy sposób, który zajmie mniej czasu.
Kara Faurenbach — użytkowniczka TikToka i jednocześnie szefowa kuchni w jednym z nowojorskich lokali — pokazała swój trik na obieranie jajek. Jest zdecydowanie prostszy i szybszy od poprzedniego. Według niej wystarczy wyjąć jajko z wody, stuknąć nim w garnek, a następnie położyć je na blacie i delikatnie naciskając dłonią, przesunąć je do przodu i do tyłu. Dzięki temu skorupka z łatwością zejdzie z jajka.