Faworki zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Wiele osób zastanawia się co zrobić, aby smakowały, jak te z najlepszej cukierni w mieście. Choć przepisów jest wiele, ten prosty trik spowoduje, że staną się wyjątkowo kruche i rozpływające w ustach.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby wyszły ci faworki niczym z babcinego przepisu, musisz sięgnąć po spirytus! Ten tajny składnik sprawi, że ciasto stanie się wyjątkowo puszyste, a chrusty nie będą wchłaniać nadmiernej ilości tłuszczu podczas smażenia. Do przygotowania idealnych faworków, powinniśmy używać mąki tortowej. 2 szklanki mąki mieszamy z 4 żółtkami jaj, 5 łyżkami kwaśnej śmietany, łyżeczką cukru i dolewamy niewielką ilość spirytusu.
Długie wyrabianie ciasta to klucz do sukcesu. Jeśli jednak nie masz na to sił lub czasu, możesz zmielić je przez maszynkę! Zamontuj sitko o grubych oczkach i 2-3 razy przepuść ciasto przez maszynkę. Efekt będzie ten sam! Gotowe ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj do 4 milimetrowego placka, z którego wykroisz romby z nacięciem w środku, a następnie przełożysz jeden koniec przez dziurkę, formułując supeł. Rozgrzej olej do temperatury 180° Celsjusza i smaż faworki do uzyskania złotego koloru. Dla lepszego smaku posyp je cukrem pudrem.
Chcesz oszczędzić nieco kalorii w tłusty czwartek? Zdecyduj się na faworki bez smażenia na głębokim tłuszczu. Niezbędne są następujące składniki:
W dużej misce zmieszaj mąkę, kwaśną śmietanę, żółtka, 2 łyżki cukru pudru oraz sól. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mikserem ze specjalnymi hakami do kruchego ciasta. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj łyżkę lodowatej wody lub dodatkową łyżkę kwaśnej śmietany. Powstałą kulę włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto, rozwałkuj i uformuj z niego standardowe faworki. Chrusty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra/dół. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Dzięki tej metodzie twoje faworki będą wyjątkowo kruche i nietłuste.