Jak zrobić pyszne faworki na tłusty czwartek 2023? Banalny przepis bez katorżniczego wyrabiania ciasta

Szukasz przepisu na pyszne faworki? Mamy ich kilka! Poznaj banalnie prosty przepis na chrusty, które będą smakowały jak te, które robiła babcia. Jak tworzyć delikatne i kruche faworki z piekarnika? Oto "odchudzona" wersja wypieków na tłusty czwartek.

Faworki zwane też chrustem to jeden z tradycyjnych przysmaków na tłusty czwartek. Wiele osób zastanawia się co zrobić, aby smakowały, jak te z najlepszej cukierni w mieście. Choć przepisów jest wiele, ten prosty trik spowoduje, że staną się wyjątkowo kruche i rozpływające w ustach. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić faworki? Dodaj ten sekretny składnik

Aby wyszły ci faworki niczym z babcinego przepisu, musisz sięgnąć po spirytus! Ten tajny składnik sprawi, że ciasto stanie się wyjątkowo puszyste, a chrusty nie będą wchłaniać nadmiernej ilości tłuszczu podczas smażenia. Do przygotowania idealnych faworków, powinniśmy używać mąki tortowej. 2 szklanki mąki mieszamy z 4 żółtkami jaj, 5 łyżkami kwaśnej śmietany, łyżeczką cukru i dolewamy niewielką ilość spirytusu.

Faworki przepis babci. Ten trik sprawi, że zrobisz je bez problemu

Długie wyrabianie ciasta to klucz do sukcesu. Jeśli jednak nie masz na to sił lub czasu, możesz zmielić je przez maszynkę! Zamontuj sitko o grubych oczkach i 2-3 razy przepuść ciasto przez maszynkę. Efekt będzie ten sam! Gotowe ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj do 4 milimetrowego placka, z którego wykroisz romby z nacięciem w środku, a następnie przełożysz jeden koniec przez dziurkę, formułując supeł. Rozgrzej olej do temperatury 180° Celsjusza i smaż faworki do uzyskania złotego koloru. Dla lepszego smaku posyp je cukrem pudrem. 

Faworki z piekarnika. Banalny przepis na "odchudzone" chrusty

Chcesz oszczędzić nieco kalorii w tłusty czwartek? Zdecyduj się na faworki bez smażenia na głębokim tłuszczu. Niezbędne są następujące składniki:

  • 1,5 szklanki pszennej mąki tortowej,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/4 kostki masła,
  • 3 średnie żółtka jajek, 
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do posypania.

W dużej misce zmieszaj mąkę, kwaśną śmietanę, żółtka, 2 łyżki cukru pudru oraz sól. Ciasto wyrabiaj rękoma lub mikserem ze specjalnymi hakami do kruchego ciasta. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodaj łyżkę lodowatej wody lub dodatkową łyżkę kwaśnej śmietany. Powstałą kulę włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podziel ciasto, rozwałkuj i uformuj z niego standardowe faworki. Chrusty ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadź na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra/dół. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Dzięki tej metodzie twoje faworki będą wyjątkowo kruche i nietłuste. 

Więcej o: