Ostre noże są niezbędne w każdej kuchni. Dzięki temu trikowi gotowanie stanie się niezwykle proste! Jak naostrzyć noże w domowych warunkach? Podpowiadamy, którą metodę warto wypróbować!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Substancje zawarte w paście do mycia zębów polepszają tarcie, dlatego warto sięgnąć po nią, gdy twoje noże przestaną być zdatne do użytku. Nałóż sporą warstwę pasty do zębów, tak aby w całości pokrywała powierzchnię noża i zostaw tak na około minutę. Następnie weź talerz i połóż go na blacie do góry dnem. Dzięki temu posłuży ci za ostrzałkę. Dno talerza posyp łyżeczką soli i polej odrobiną octu. Powstałą mieszanką wysmaruj krawędzie dna talerza i poczekaj, aż nieco zaschnie. Weź nóż i przesuwaj go "na płasko" z góry na dół. Najlepiej robić to pod kątem 20 stopni, co spowoduje, że twój nóż kuchenny znów będzie ostry. Na koniec dokładnie go umyj i ciesz się gotowaniem.
Do ostrzenia noży wcale nie jest ci potrzebny specjalistyczny sprzęt. Równie dobrze możesz to zrobić za pomocą ceramicznego kubka. Kubek odwracamy denkiem do góry, następnie przeciągamy ostrzem, pod kątem 20 stopni, po szorstkiej krawędzi. Nóż pocieraj z obydwu stron, aż stanie się wystarczająco ostry. Jest to jedna z najpopularniejszych i najbardziej sprawdzonych metod na domowe ostrzenie noży, bez użycia fachowej ostrzałki.
Jeżeli masz przy sobie więcej niż jeden nóż, to ostrzenie może być prostsze niż kiedykolwiek. Popraw ich jakość, pocierając je o siebie nawzajem. Jednak w tym przypadku należy bardzo uważać, aby nie zrobić sobie krzywdy. Jeżeli nigdy wcześniej nie było ci dane korzystać z tej metody, warto rozważyć zastosowanie jednej z wyżej opisanych.