Aby ugotować doskonałe jajko na miękko, wymagana jest odpowiednia wiedza i umiejętności. Najważniejsze, aby białko było łagodnie ścięte, a żółtko płynne. Istnieje kilka sposobów na to, aby osiągnąć taki efekt, jednak niektóre z nich wymagają trochę wprawy. Jak w łatwy i szybki sposób przygotować to danie? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jajka na miękko są pożywnym i zdrowym daniem. To świetne źródło białka i doskonały wybór dla osób dbających o zdrowe i zrównoważoną dietę. Nie dość, że jajka są bogate w witaminy B12, A i D, a także kwas foliowy, selen i fosfor. Mają również bardzo mało kalorii.
Czas gotowania jest kluczem do sukcesu, a zależy on od wielkości jajek. Wiele osób popełnia ten błąd, gotując je "na oko". Tymczasem dla jajek oznaczonych symbolem S (małych) gotowanie trwa 3,5 minuty, dla średnich (oznaczonych M) potrzebujemy 4,5 minuty, a dla największych (oznaczonych literą L) - 5,5 minuty.
Przed ugotowaniem jajek, wyjmij je z lodówki na około godzinę wcześniej. Pozwól im się ogrzać i osiągnąć temperaturę pokojową, aby uniknąć ryzyka pękania skorupek podczas gotowania. Wybierz garnek, który jest wystarczająco szeroki, aby ułożyć jajka bezpośrednio na jego dnie. Po zagotowaniu wody umieść jajka w naczyniu, delikatnie opuszczając je do wody. Woda powinna się gotować na średnim ogniu, ale w taki sposób, aby jajka nie podskakiwały. Pilnuj czasu według wspomnianych wcześniej rozmiarów. Po upływie wyznaczonych minut wylej wrzącą wodę z garnka i zalej jajka zimną wodą. Po ostygnięciu będą gotowe do spożycia.