Przypalony tłuszcz jest niezwykle ciężki do usunięcia. Nieregularne czyszczenie patelni sprawia, że brud mocno przywiera do jej powierzchni. Na szczęście jest jeden produkt kuchenny, który niezwykle ułatwi ci jej wyczyszczenie. Podpowiadamy, jak w prosty sposób pozbyć się uporczywego problemu, i jakie domowe sposoby są warte twojej uwagi.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ocet już nieraz udowodnił, iż potrafi być niezwykle pomocny. W walce z zaschniętym brudem i przypalonym tłuszczem na patelniach również ci się przyda. Okazuje się, że jest to świetna alternatywa dla drogich środków czyszczących, która poradzi sobie nawet z najgorszymi zabrudzeniami na patelni aluminiowej i stalowej. Niestety tej metody nie można wykorzystać w przypadku sprzętów emaliowanych. Co musisz zrobić? Wlej ocet do dużej miski i namocz w nim brudną patelnię. Odczekaj kilka godzin i zacznij delikatnie szorować jej powierzchnię. Ocet powinien sprawić, że brud odejdzie bez problemu. Na koniec dokładnie umyj patelnie wodą i płynem do naczyń.
Patelnię ubrudzoną tłuszczem jest bardzo ciężko domyć. Wielogodzinne szorowanie, od którego bolą ręce, cię nie zachęca? Na szczęście wcale nie musi! Znamy prosty trik, który sprawi, że nawet najgorszy brud zniknie bez śladu. Jak przygotować domowy środek do czyszczenia?
Z przypaleniami na patelniach, powstałymi za sprawą kuchenek gazowych, świetnie poradzi sobie soda oczyszczona. Zmieszaj sodę z niewielką ilością wody i wymieszaj, tak aby powstała gęsta masa. Powstałą pastę nałóż na zabrudzoną powierzchnię i zostaw do wyschnięcia. Po kilku godzinach wyszoruj patelnie gąbką i wypłucz pod bieżącą wodą. Ten domowy trik jest naprawdę genialny.