Faworki to jeden z ulubionych wypieków na tłusty czwartek. Jeżeli w tym roku nie chcesz ich kupować, tylko masz zamiar zrobić je samodzielnie w domu, wypróbuj nasze przepisy. Pewien trik sprawi, że twoje wypieki staną się wyjątkowo smaczne, lekkie i kruche, a bliscy będą pod wrażeniem twoich zdolności kulinarnych.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Tajnym składnikiem wszystkich babć jest... spirytus! To właśnie dzięki niemu ciasto będzie puszyste i nie wchłonie nadmiernej ilości tłuszczu w czasie smażenia. Podczas przygotowywania chrustów sięgnij po mąkę tortową, która w tym przypadku sprawdzi się najlepiej. 2 szklanki mąki wymieszaj z 4 żółtkami jaj kurzych, 5 łyżkami kwaśnej śmietany, łyżeczką cukru i dolej niewielką ilość spirytusu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij porządnie ugniatać. Gdy ciasto stanie się odpowiednio elastyczne podziel je na kilka mniejszych części. Następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość 4 milimetrów. Z gotowego ciasta nożem wytnij romby z nacięciem w środku, przez które przełożysz jeden koniec ciasta. Faworki wrzuć do rozgrzanego oleju (180 stopni Celsjusza) i smaż je, aż uzyskają złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Kupujesz chrusty, bo przeraża cię długie i katorżnicze wyrabianie ciasta? Mamy genialny trik dla osób, które pragną nieco ułatwić sobie sprawę. Okazuje się, że ciasto możesz zmielić przez maszynkę! Wystarczy zamontować sito o grubych oczkach i 2-3 razy przepuścić ciasto przez maszynkę. Efekt będzie taki jak przy mozolnym wyrabianiu. Twoim zmartwieniem nie jest czas, tylko kalorie? Na to też mamy radę! Wypróbuj przepis na pyszne faworki z piekarnika. Aby stworzyć chrusty w wersji fit, postępuj zgodnie z następującymi wskazówkami.