Tłusty czwartek 2023. Banalny przepis na pyszne faworki. Zapomnij o męczącym wyrabianiu ciasta

Tłusty czwartek 2023 już za chwilę. Zastanawiasz się jak przygotować pyszne domowe faworki? Nic prostszego! Mamy przepisy, dzięki którym twoje wypieki będą niczym z najlepszej piekarni w mieście! Jak zrobić kruche, rozpływające się w ustach i nieco mniej tłuste chrusty? Skorzystaj z naszych porad.

Faworki to jeden z ulubionych wypieków na tłusty czwartek. Jeżeli w tym roku nie chcesz ich kupować, tylko masz zamiar zrobić je samodzielnie w domu, wypróbuj nasze przepisy. Pewien trik sprawi, że twoje wypieki staną się wyjątkowo smaczne, lekkie i kruche, a bliscy będą pod wrażeniem twoich zdolności kulinarnych. 

Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na idealne faworki. Ten składnik to sekret naszych babć 

Tajnym składnikiem wszystkich babć jest... spirytus! To właśnie dzięki niemu ciasto będzie puszyste i nie wchłonie nadmiernej ilości tłuszczu w czasie smażenia. Podczas przygotowywania chrustów sięgnij po mąkę tortową, która w tym przypadku sprawdzi się najlepiej. 2 szklanki mąki wymieszaj z 4 żółtkami jaj kurzych, 5 łyżkami kwaśnej śmietany, łyżeczką cukru i dolej niewielką ilość spirytusu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij porządnie ugniatać. Gdy ciasto stanie się odpowiednio elastyczne podziel je na kilka mniejszych części. Następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość 4 milimetrów. Z gotowego ciasta nożem wytnij romby z nacięciem w środku, przez które przełożysz jeden koniec ciasta. Faworki wrzuć do rozgrzanego oleju (180 stopni Celsjusza) i smaż je, aż uzyskają złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Pieczone faworki na tłusty czwartek. Te triki sprawią, że oszczędzisz czas i kalorie

Kupujesz chrusty, bo przeraża cię długie i katorżnicze wyrabianie ciasta? Mamy genialny trik dla osób, które pragną nieco ułatwić sobie sprawę. Okazuje się, że ciasto możesz zmielić przez maszynkę! Wystarczy zamontować sito o grubych oczkach i 2-3 razy przepuścić ciasto przez maszynkę. Efekt będzie taki jak przy mozolnym wyrabianiu. Twoim zmartwieniem nie jest czas, tylko kalorie? Na to też mamy radę! Wypróbuj przepis na pyszne faworki z piekarnika. Aby stworzyć chrusty w wersji fit, postępuj zgodnie z następującymi wskazówkami. 

  1. W misce wymieszaj 1,5 szklanki mąki, 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%, 3 łyżki cukru pudru oraz szczyptę soli.
  2. Ciasto wyrabiaj rękoma lub przepuść przez maszynkę do mielenia. 
  3. Uformuj kulę i włóż ją na 30 minut do lodówki. 
  4. Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj.
  5. Uformuj klasyczne faworki, zgodnie ze wskazówkami z poprzedniego przepisu. 
  6. Chrusty wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw na 10 minut do piekarnika (175 stopni Celsjusza z opcją pieczenia góra/dół).
  7. Po ostygnięciu posyp je cukrem pudrem. 
Więcej o: