Już za kilka dni tłusty czwartek. Wiele osób z tej okazji pragnie przygotować pyszne domowe wypieki. Jak szybko zrobić domowe pączki? Zaskocz bliskich i stwórz niestandardowe łakocie z serka. Oto przepisy na pączki niczym od najlepszego cukiernika w mieście.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Najczęściej kupujesz pączki, ponieważ odstrasza cię czas spędzony w kuchni? Mamy genialny przepis, dzięki któremu po zaledwie 15 minutach otrzymasz pyszne domowe wypieki. Pączki z serka homogenizowanego mogą cię zaskoczyć! Są wyjątkowo miękkie i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić? Potrzebujesz to tego następujących składników: 2 szklanki mąki, 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, olej do smażenia.
Jeżeli jesteś fanem niestandardowych wypieków, to mini pączki z serka wiejskiego mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jak je przygotować?
Składniki:
Serek wiejski zblenduj na jednolitą masę, dodaj jajka i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Z ciasta utwórz małe kulki i za pomocą łyżeczki włóż je do rozgrzanego oleju. Pączki powinny same się obracać. Smaż je, aż uzyskają złoty kolor. Po wyciągnięciu z garnka odłóż wypieki na ręcznik papierowy i poczekaj, aż ostygną. Dla uzyskania lepszego smaku warto posypać je cukrem pudrem.
Pączki można bezpiecznie mrozić, zarówno te z nadzieniem, jak i bez. Najlepiej umieścić je w woreczku strunowym lub w plastikowym pojemniku. Warto jednak zrezygnować z posypywania ich cukrem pudrem lub oblewania lukrem. Należy zrobić to dopiero po wyciągnięciu ich z zamrażarki.
Tradycyjne pączki są nadziewane marmoladą lub konfiturą z róży. Jednak nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby użyć dowolnego dżemu lub innego słodkiego nadzienia. Dużą popularnością cieszą się również pączki z budyniem, czy czekoladą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań i nie ma znaczenia podczas mrożenia wypieków.