Zabrudzenia w postaci przypaleń to jeden z gorszych i najcięższych do usunięcia. Często, gdy widzimy przypalenie, stwierdzamy, że urządzenie lub naczynie nie daje się do dalszego użytku - a to spory błąd. Poznaj domowe sposoby, które świetnie poradzą sobie z nawet z najbardziej uciążliwymi przypaleniami.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przypalony garnek to kuchenny koszmar, który - oczywiście - da się rozwiązać. Wystarczy wysypać na dno przypalonego garnka jedną szklankę soli i zalać trzema szklankami wody. Taki roztwór pozostaw na 6 godzin. Po tym czasie należy wylać mieszankę z garnka i umyć go szczotką lub myjką. Jeśli po jednym razie przypalenie nie zeszło, powtórz proces.
Na walkę z przypaleniami garnka lub patelni również świetnie nada się kwasek cytrynowy. Ten produkt słynie nie tylko ze świetnego działania na zwęglone naczynia, ale dodatkowo je nabłyszcza. Do przypalonego garnka wsyp całą paczkę kwasku cytrynowego i zalej gorącą wodą. Następnie ponownie zagotuj i odstaw do ostudzenia. Gdy woda ostygnie, wylej całość do zlewu i umyj garnek gąbeczką.
Z przypalonymi garnkami doskonale radzi sobie ryż. Do garnka wrzuć jedną torebkę ryżu, a wszystko zalej 4 szklankami wody i zagotuj. Gdy ryż będzie miękki, wylej całość i umyj garnek płynem do naczyń. Pamiętaj, aby przy gotowaniu ryżu, mieszać go co jakiś czas, ponieważ może się łatwo przypalić.