Charakterystyczny smak i zapach czosnku sprawia, że dania stają się wyjątkowo smaczne. Jak samemu wyhodować czosnek? Kiedy go posadzić, aby główki były dorodne? Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, co można sadzić zimą.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek można sadzić w dwóch terminach. Najlepiej robić to wiosną i jesienią. Zimową odmianę czosnku należy uprawiać między końcem września a początkiem listopada, aby zdążył się zakorzenić przed pierwszymi przymrozkami. Natomiast czosnek jary, który jest pozbawiony kwiatostanu, warto posadzić w marcu lub na początku kwietnia.
Przed zasadzeniem czosnku należy odpowiednio przygotować glebę, ponieważ wymaga on próchniczego podłoża o neutralnym pH. Warto zneutralizować ziemię, wsadzając do niej skorupki po jajkach. Czosnek nie może rosnąć w miejscu, gdzie wcześniej uprawiane były inne rośliny cebulkowe oraz ziemniaki. To bardzo ważne! Do spulchnionej ziemi należy włożyć pojedyncze ząbki i zakopać na głębokość co najmniej 5 centymetrów, w odstępach około 6 centymetrów.
Choć większość wysiewów powinno się robić jesienią lub wiosną, to są warzywa, które można uprawiać także zimą. Jednym z nich jest marchew, którą sieje się tuż przed nadejściem mrozów. Najlepiej to zrobić w listopadzie lub na początku grudnia. Jej nasiona powinny wykiełkować dopiero na wiosnę, jednak czasami dzieje się to zbyt wcześniej, dlatego warto zasadzić ich nieco więcej. Bardzo późną jesienią siać można także pietruszkę, jednak istnieje ryzyko przemarznięcia niektórych plonów, w związku z czym tutaj również należy podwoić liczbę nasion.