Insekty na stołach dla wielu osób są czymś dość kontrowersyjnym i niechętnie wybieranym, jako produkt do spożycia. Jak się okazuje, w marketach możemy spotkać np. mąkę ze świerszczy, która na pozór wydaje się po prostu zwykłą mąką. Jak rozpoznać żywność na bazie owadów?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na stronie rządowej gov.pl możemy wyczytać, że od stycznia 2023 roku pojawiła się tzw. nowa żywność, a są to produkty, które pozyskuje się z nowych źródeł, technologii lub są to po prostu produkty spożywane poza granicami Unii.
Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.
Czytamy na stronie gov.pl
Owady, które zostały wprowadzone do nowej żywności, jako te zdatne do jedzenia to:
W wykazie nowej żywności zostały wskazane ogólne warunki stosowania tych produktów oraz wymagania dotyczące etykietowania.
Będąc na zakupach, całkiem nieświadomie możesz włożyć do koszyka np. mąkę, która wykonana została ze świerszcza domowego. Jeśli przyjrzymy się składom niektórych produktów, w wielu z nich zobaczymy, że mają w sobie owady. Zachęcamy więc do czytania dokładnie etykiet przed zakupem, jeśli nie masz ochoty jeść owadów. Na etykietach podane będą naukowe nazwy owadów. Do jakich produktów najczęściej dodaje się owady? Oto przykładowa lista: