Te produkty wcale nie są wegańskie! Jak rozpoznać żywność na bazie owadów? Znajdziesz ją w marketach

Spożywanie owadów przez ostatnie lata zostało znormalizowane i jest nawet uznawane za ekologiczny zamiennik innych składników. Co ciekawe owady mogą być również w produktach, które kupujemy i jemy na co dzień. Jak rozpoznać produkty, które mają w składzie owady? Szybka lekcja sprawdzania etykiet.

Insekty na stołach dla wielu osób są czymś dość kontrowersyjnym i niechętnie wybieranym, jako produkt do spożycia. Jak się okazuje, w marketach możemy spotkać np. mąkę ze świerszczy, która na pozór wydaje się po prostu zwykłą mąką. Jak rozpoznać żywność na bazie owadów?

Zobacz wideo Rostowski: Najmniej zarabiające osoby najwięcej wydają na żywność i energię

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nowa żywność w Unii Europejskiej. Produkty z nowych źródeł

Na stronie rządowej gov.pl możemy wyczytać, że od stycznia 2023 roku pojawiła się tzw. nowa żywność, a są to produkty, które pozyskuje się z nowych źródeł, technologii lub są to po prostu produkty spożywane poza granicami Unii.

Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii Europejskiej, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu.

Czytamy na stronie gov.pl

Owady nowej żywności. To one są zdatne do jedzenia

Owady, które zostały wprowadzone do nowej żywności, jako te zdatne do jedzenia to: 

  • Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy.
  • Szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana.
  • Świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

W wykazie nowej żywności zostały wskazane ogólne warunki stosowania tych produktów oraz wymagania dotyczące etykietowania. 

Owady w żywności. To w tych produktach możesz je spotkać

Będąc na zakupach, całkiem nieświadomie możesz włożyć do koszyka np. mąkę, która wykonana została ze świerszcza domowego. Jeśli przyjrzymy się składom niektórych produktów, w wielu z nich zobaczymy, że mają w sobie owady. Zachęcamy więc do czytania dokładnie etykiet przed zakupem, jeśli nie masz ochoty jeść owadów. Na etykietach podane będą naukowe nazwy owadów. Do jakich produktów najczęściej dodaje się owady? Oto przykładowa lista:

  • batoniki zbożowe,
  • owsianki,
  • makarony,
  • masła orzechowe,
  • jogurty.
Więcej o: