Dla wielu oczywistym jest fakt, iż zużyty olej można wylać do zlewu lub muszli klozetowej. Nigdy tak nie rób! Taka praktyka może doprowadzić do nawet straty pieniędzy! Jak zatem pozbyć się niepotrzebnego już tłuszczu? Oto kilka sprawdzonych sposobów na bezpieczną utylizację zbędnego oleju po smażeniu pączków.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeżeli to zrobisz, możesz doprowadzić do poważnej awarii! To wiąże się z wezwaniem hydraulika, a nawet wymianą rur na nowe. Dlaczego? Olej w połączeniu z wodą zbija się w duże tłuste grudki, które szybko osadzają się na ścianach rur. Ich struktura powoduje, że przyklejają się do nich wszelkie resztki jedzenia czy papieru, przez co w mieszkaniu natychmiast pojawi się nieprzyjemny zapach, a co gorsze może dojść do zapchania rur kanalizacyjnych. Naprawa takiej usterki nie należy do najtańszych, dlatego warto skorzystać z trików, które pozwolą ci na bezpieczną i bezkosztową utylizację oleju.
Jednym z najbezpieczniejszych sposobów na pozbycie się zużytego tłuszczu po domowych wypiekach, jest przelanie go do dużego słoika lub innego pojemnika i oddanie do ponownego przetworzenia. Taki olej możesz przekazać do najbliższego PSZOK-u, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Warto jednak najpierw skontaktować się z wybranym miejscem, w celu upewnienia się, iż przyjmują tego typu odpady.
Jeżeli nie masz możliwości oddania oleju do jednego z tych punktów, umieść go w koszu na odpady zmieszane. Pamiętaj, aby nie wlewać go bezpośrednio do śmietnika, gdyż utrudni to późniejszą selekcję śmieci.
Jeżeli w tym roku planujesz smażyć pączki na patelni, to pamiętaj, że nawet niewielka ilość oleju nie powinna zleźć się w zlewie. Co więc zrobić? Zbierz pozostałości oleju ręcznikiem papierowym, a następnie wyrzuć go do pojemnika na odpady zmieszane. Ta metoda nie tylko uchroni twoje rury, ale również ułatwi ci mycie naczyń, gdyż oszczędzisz sobie wielokrotnego szorowania tłustej powierzchni.