Magda Gessler nie ma skrupułów. Jasno mówi, że używając tego mięsa, skazujemy gotowanie rosołu na porażkę. Jej zdaniem ten rodzaj drobiu nie nadaje się do użycia go w zupie. Równocześnie jednak ma dla nas dobre rady, dzięki którym bulion wyjdzie przepyszny i aromatyczny. Sprawdź, co zrobić, by ugotować idealny rosół.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielu z nas przygotowując rosół, automatycznie sięga po mięso drobiowe, uważając je za najbardziej odpowiednie do tej potrawy. Jednakże okazuje się, że ta powszechna praktyka to ogromny błąd. Znana i bardzo ceniona restauratorka — Magda Gessler — wskazuje, że kurze mięso to najgorszy wybór, jeśli chodzi o gotowanie aromatycznej zupy. Zamiast tego, poleca zastosowanie mięsa kaczego lub wołowego. Są one bowiem bogatsze w smak i aromat.
Magda Gessler radzi również w kwestii wykorzystywania mrożonych warzyw w rosole. Jej zdaniem to kolejny, często popełniany błąd. Warto jednak zdecydować się na świeżą włoszczyznę, która pozwoli uzyskać lepszy smak i aromat zupy. Nie należy oszczędzać również na jej ilości - im więcej, tym lepiej. Jeśli chcemy wzmocnić smak warzyw możemy zdecydować się na ich lekkie podsmażenie, przed dodaniem do bulionu.
Jeśli znamy już najgorsze mięso i warzywa na rosół, warto skupić się na najlepszej wersji tej zupy. Umyjmy wołowinę lub kaczkę i umieśćmy je w garnku. Następnie zalejmy wszystko zimną wodą, dodajmy przyprawy i doprowadźmy do wrzenia. Kolejno zmniejszmy ogień i gotujmy dodatkowo przez 90 minut, dodając warzywa. Po około dwóch godzinach doprawmy solą i pieprzem, nałóżmy makaron i podajmy na stół, posypany świeżą pietruszką. Goście z pewnością będą zachwyceni.