Już nigdy nie dodasz tego rodzaju mięsa do rosołu! Magda Gessler tłumaczy, dlaczego to ogromny błąd

W każdym domu popularny jest inny idealny przepis na rosół. Nic w tym dziwnego. Rosół to tradycyjna zupa, bez której ew wielu rodzinach niedzielny obiad nie może się obejść. Niestety, według Magdy Gessler, większość z nas popełnia ogromny błąd podczas gotowania. Winowajcą jest konkretny rodzaj mięsa.

Magda Gessler nie ma skrupułów. Jasno mówi, że używając tego mięsa, skazujemy gotowanie rosołu na porażkę. Jej zdaniem ten rodzaj drobiu nie nadaje się do użycia go w zupie. Równocześnie jednak ma dla nas dobre rady, dzięki którym bulion wyjdzie przepyszny i aromatyczny. Sprawdź, co zrobić, by ugotować idealny rosół.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie dodawaj nigdy tego mięsa do rosołu. Zdaniem Magdy Gessler popełniasz ogromny błąd

Wielu z nas przygotowując rosół, automatycznie sięga po mięso drobiowe, uważając je za najbardziej odpowiednie do tej potrawy. Jednakże okazuje się, że ta powszechna praktyka to ogromny błąd. Znana i bardzo ceniona restauratorka — Magda Gessler — wskazuje, że kurze mięso to najgorszy wybór, jeśli chodzi o gotowanie aromatycznej zupy. Zamiast tego, poleca zastosowanie mięsa kaczego lub wołowego. Są one bowiem bogatsze w smak i aromat.

Kijów w czasie wojny / zdjęcie ilustracyjne Nad Kijowem zestrzelono sześć tajemniczych balonów. O co chodzi?

Te warzywa również mogą zepsuć naszą zupę. Sprawdź, co robisz nie tak

Magda Gessler radzi również w kwestii wykorzystywania mrożonych warzyw w rosole. Jej zdaniem to kolejny, często popełniany błąd. Warto jednak zdecydować się na świeżą włoszczyznę, która pozwoli uzyskać lepszy smak i aromat zupy. Nie należy oszczędzać również na jej ilości - im więcej, tym lepiej. Jeśli chcemy wzmocnić smak warzyw możemy zdecydować się na ich lekkie podsmażenie, przed dodaniem do bulionu.

Miski do zup Polskie danie w niechlubnym rankingu. "Najgorsze zupy świata"

Jak zrobić idealny rosół według Magdy Gessler? Przepis jest prosty

Jeśli znamy już najgorsze mięso i warzywa na rosół, warto skupić się na najlepszej wersji tej zupy. Umyjmy wołowinę lub kaczkę i umieśćmy je w garnku. Następnie zalejmy wszystko zimną wodą, dodajmy przyprawy i doprowadźmy do wrzenia. Kolejno zmniejszmy ogień i gotujmy dodatkowo przez 90 minut, dodając warzywa. Po około dwóch godzinach doprawmy solą i pieprzem, nałóżmy makaron i podajmy na stół, posypany świeżą pietruszką. Goście z pewnością będą zachwyceni.

Jak ugotować jajko na miękko? Jak ugotować jajko na miękko? Wiele osób popełnia ten banalny błąd

Więcej o: