Pękające pięty mogą mieć różne przyczyny. Do najczęstszych z nich zaliczamy nieodpowiednią dietę, niewłaściwe obuwie, nadwagę, cukrzycę oraz uwarunkowania genetyczne. Bardzo ważne jest tutaj systematyczne dbanie o stopy, aby nie dopuścić do pogłębiania się pęknięć, które mogłyby przekształcić się w rany. To z kolei naraziłoby nasz organizm na działanie bakterii i wirusów.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli pękające pięty są spowodowane niewłaściwą dietą, wiąże się to przede wszystkim z brakiem witaminy A oraz żelaza. Warto zatem zadbać o to, aby wzbogacić nasz jadłospis w te właśnie elementy. Witamina A może być stosowana również zewnętrznie, najlepiej poprzez wcieranie kapsułek z witaminą A bezpośrednio w popękaną skórę. Zabieg taki kończymy nasmarowaniem stóp tłustym kremem i założeniem bawełnianych skarpetek. Pudełko witaminy A kosztuje ok. 6 złotych.
Podstawową metodą pielęgnacji stóp jest ich namaczanie. W tym celu zaleca się wykorzystać sól z Morza Martwego lub napar z ziół przygotowany z 2 łyżek kozieradki, siemienia lnianego i rumianku. Do ziołowej mieszanki można dodać także ziele krwawnika, liść brzozy, nagietek oraz korzeń żywokostu. Co ważne, popularne pumeksy czy tarki powinny być stosowane dopiero wówczas, gdy skóra stóp jest odpowiednio namoczona i zmiękczona. Po zakończeniu zabiegu stopy należy osuszyć i nasmarować kremem głęboko nawilżającym.
Sodę oczyszczoną na pięty można stosować na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest peeling. Do jego przygotowania wystarczy połączyć 2 łyżki sody z 1 łyżką wody. Otrzymaną pastę należy wmasować w stopy, a następnie pozostawić peeling na skórze na kilka minut. Po tym czasie dokładnie spłukujemy pastę, można zastosować też dodatkowo pumeks. Druga metoda polega na namoczeniu stóp w wodzie z dodatkiem 2 łyżek sody. Nogi moczymy przez 5-10 minut, po czym postępujemy tak, jak w poprzednich przykładach. Zasadowy charakter sody pomaga zmiękczyć naskórek, a ponadto ma działanie oczyszczające i może pomóc rozjaśnić pięty.