Tych warzyw lepiej nie jedź na surowo. O ziemniaku wiedzą wszyscy, ale to niejedyne takie warzywo

Jakich warzyw nie można jeść na surowo? Zazwyczaj najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa, jednak nie wszystkie możemy spożywać bez obróbki termicznej. Przeczytaj nasz tekst i dowiedz się, których warzyw nie można jeść na surowo. Wyjaśniamy, czym jest to spowodowane.

Warzyw w naszej diecie powinno być jak najwięcej. Dzięki nim dostarczamy naszemu organizmowi wielu witamin oraz składników odżywczych, a do tego są najczęściej niskokaloryczne, więc pomagają nam utrzymać zdrową sylwetkę. 

Zobacz wideo Myślisz o powiększeniu rodziny? Jedz brukselkę. Poprawia płodność!

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ziemniak to król wśród warzyw. Pamiętaj, aby nie jeść go surowego 

Frytki, chipsy, tłuczone ziemniaki, sałatki, placki i wiele innych dań powstaje z ziemniaka. Bez wątpienia jest niezwykle popularnym warzywem i chętnie po niego sięgamy w kuchni, ale trzeba pamiętać, że przed spożyciem ziemniaka należy poddać obróbce termicznej, czyli ugotować, usmażyć lub upiec. Co się stanie, kiedy zjemy surowego ziemniaka? Najprawdopodobniej czeka nas gorączka ból brzucha oraz problemy żołądkowe. Jest to spowodowane solaniną, która występuje w surowym ziemniaku.

Jakich warzyw nie można jeść na surowo? Pamiętaj o ugotowani przed jedzeniem 

Fasola jest bogatym źródłem białka, jednak powinniśmy ją jeść tylko po ugotowaniu. Jest to związane z tym, że rośliny strączkowe jedzone na surowo będą dla nas bardzo ciężko strawne. Co więcej, nieprzetworzone rośliny strączkowe w tym fasola zawierają fityniany, jest to rodzaj substancji antyodżywczych, które zaburzają wchłanianie związków odżywczych np. żelaza.  

Jakich warzyw nie jeść surowych. To warzywo lepiej upiec 

Kolejnym warzywem, które nie należy jeść na surowo, jest popularny w krajach śródziemnomorskich bakłażan. Podobnie ja ziemniak, nieprzetworzony bakłażan zawiera solaniny. Co więcej, surowy bakłażan nie smakuje najlepiej, jest gorzki oraz twardy.

Choć wiele osób dodaje go do sałatek, to powinniśmy wiedzieć, że najlepiej jest spożywać to warzywo po obróbce termicznej. Chodzi oczywiście o szpinak. Surowy zawiera szczawiany, które mogą spowodować m.in. niedobory witaminy D oraz wapnia w organizmie