Ile gotować jajka na miękko? Odpowiedź nie jest taka oczywista! Pamiętaj o tym, a zawsze będą idealne

Jak zrobić jajka na miękko? Wiele osób zadaje sobie to pytanie przed śniadaniem. W końcu nikt nie chce się rozczarować i wyciągnąć z garnka jajka ugotowane na twardo, gdy mieliśmy ochotę na inne danie. Jak się okazuje, czas zależy głównie od rozmiaru. Wyjaśniamy, ile gotować jajka na miękko.

Popularnym daniem na śniadanie są jajka. Można je podawać w kilku postaciach, ale Polacy szczególnie lubią jajka gotowane na miękko. Problem pojawia się jednak z czasem. Wiele osób nie wie, ile gotować jajka na miękko, aby wyszły idealne. Sprawdź, jak przygotować ulubione śniadanie.

Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jajka na miękko. Jak je przygotować?

Zanim zaczniesz przyrządzać śniadanie sprawdź rozmiar jajek. To przede wszystkim od tego zależy czas gotowania. Wyróżnia się trzy rozmiary:

  • Małe "S"- do 5 cm
  • Średnie "M" - około 6 cm
  • Duże "L"- około 7 cm

Po wyjęciu jajek z lodówki odczekaj kilka minut aż nabiorą temperaturę pokojową. Pamiętaj również o tym, by dokładnie je umyć. Następnie wlej wodę do garnka, postaw na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Zakryj garnek przykrywką, a woda szybciej się ugotuje.

Ile gotować jajka na miękko? Czas zależy od rozmiaru

Gdy woda zacznie bulgotać delikatnie włóż jajka do garnka, najlepiej za pomocą łyżeczki. Musisz bardzo uważać, by skorupka nie pękła obijając się o dno. Czas potrzebny do ugotowania jajka na miękko zależy od jego rozmiaru.

  • S - 3,5 minuty
  • M - 4,5 minuty
  • L - 5,5 minuty

Po tym czasie przenieś garnek nad zlew i odlej trochę wody. Następnie wlej zimną wodę, aby jajka przestały się gotować w środku. Teraz są już gotowe do zjedzenia.

Jak ugotować jajka na twardo? Różnica jest w temperaturze wody

Różnica w przyrządzaniu takiego śniadania polega na tym, że jajka, które chcemy ugotować na twardo wkładamy do garnka jeszcze przed gotowaniem, gdy woda jest zimna. Kiedy zacznie się gotować, należy odczekać odpowiednią ilość czasu, również zależną od rozmiaru jajek:

  • S — do 8 minut
  • M — do 9 minut
  • L — do 10 minut

Po tym czasie wylej wodę z garnka i wlej zimną, by zatrzymać proces gotowania. Odczekaj chwilę, a jajka będą gotowe do obrania i zjedzenia.

Więcej o: