Popularnym daniem na śniadanie są jajka. Można je podawać w kilku postaciach, ale Polacy szczególnie lubią jajka gotowane na miękko. Problem pojawia się jednak z czasem. Wiele osób nie wie, ile gotować jajka na miękko, aby wyszły idealne. Sprawdź, jak przygotować ulubione śniadanie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zanim zaczniesz przyrządzać śniadanie sprawdź rozmiar jajek. To przede wszystkim od tego zależy czas gotowania. Wyróżnia się trzy rozmiary:
Po wyjęciu jajek z lodówki odczekaj kilka minut aż nabiorą temperaturę pokojową. Pamiętaj również o tym, by dokładnie je umyć. Następnie wlej wodę do garnka, postaw na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Zakryj garnek przykrywką, a woda szybciej się ugotuje.
Gdy woda zacznie bulgotać delikatnie włóż jajka do garnka, najlepiej za pomocą łyżeczki. Musisz bardzo uważać, by skorupka nie pękła obijając się o dno. Czas potrzebny do ugotowania jajka na miękko zależy od jego rozmiaru.
Po tym czasie przenieś garnek nad zlew i odlej trochę wody. Następnie wlej zimną wodę, aby jajka przestały się gotować w środku. Teraz są już gotowe do zjedzenia.
Różnica w przyrządzaniu takiego śniadania polega na tym, że jajka, które chcemy ugotować na twardo wkładamy do garnka jeszcze przed gotowaniem, gdy woda jest zimna. Kiedy zacznie się gotować, należy odczekać odpowiednią ilość czasu, również zależną od rozmiaru jajek:
Po tym czasie wylej wodę z garnka i wlej zimną, by zatrzymać proces gotowania. Odczekaj chwilę, a jajka będą gotowe do obrania i zjedzenia.