W miarę użytkowania kuchenki gazowej, resztki jedzenia, tłuszcze i inne zanieczyszczenia mogą osadzać się w otworach palnika, co nierzadko skutkuje jego zatkaniem. Gaz nie jest w stanie poprawnie przepływać, a to znacznie obniża poziom naszego bezpieczeństwa w domowym zaciszu i prowadzi do nieprawidłowego działania sprzętu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zatkany przepływ gazu jest problemem, który nie tylko utrudnia korzystanie z kuchenki gazowej, ale może także prowadzić do niebezpiecznych sytuacji, takich jak wycieki gazu, eksplozje czy pożary. Dlatego też, zachowanie odpowiedniej czystości kuchenki gazowej jest nie tylko kwestią wyglądu, ale przede wszystkim bezpieczeństwa użytkowania. Jednym z głównych powodów, dla których gaz nie leci z palnika, jest przepływ zatkany przez resztki jedzenia, tłuszcze i inne zanieczyszczenia, które podczas gotowania osadzają się w otworach kuchenki.
Czasem zatkany palnik nie powoduje całkowitego braku przepływu gazu, ale są pewne znaki, które wskazują, że powinniśmy wziąć się za gruntowne czyszczenie kuchenki. Kiedy zatem należy przystąpić do odetkania palników gazowych? Wystarczy zwrócić uwagę na kolor płomienia. Jeśli palniki są czyste i kuchenka działa sprawnie, płomień powinien być niebieski. Jeśli jednak widzisz płomień o żółtym odcieniu, oznacza to, że przepływ jest zmniejszony, a palniki wymagają dokładnego umycia.
Aby bezpiecznie wyczyścić kuchenkę gazową, musi być ona zupełnie chłodna. Pierwszym krokiem w czyszczeniu palników jest zdjęcie rusztu, a następnie zimnego palnika z korony kuchenki. Elementy włóż do przygotowanej wcześniej miski z roztworem ciepłej wody i płynu do naczyń - płyn doskonale oczyszcza zatłuszczone elementy. Następnie doczyść palniki, używając miękkiej szczoteczki do mycia zębów i pozostaw do wyschnięcia. W tym czasie możesz przepchać otwór dyszy, używając wąskiego, miedzianego drucika. Na koniec nałóż delikatnie całą konstrukcję z powrotem i sprawdź, czy gaz przepływa już prawidłowo.