Jak co roku, piekarnie i sklepy były wypełnione po brzegi pączkami. Klienci kupowali słodkości hurtowo z myślą o rodzinie i współpracownikach. Zdarza się, że w tym słodkim szaleństwie kupimy zdecydowanie za dużo i jedzenie zostanie jeszcze na kilka dni. Sprawdź, jak przechowywać pączki, żeby były świeże.
W tym roku wiele osób zdecydowało się na samodzielne upieczenie pączków. Czasami ciasta jest tak dużo, że wychodzi z niego o wiele więcej jedzenia, niż mogliśmy się spodziewać. W sklepie również wielu klientów, skuszonych promocjami, kupiło za dużo pączków. Wyrzucanie tego, czego nie daliśmy rady zjeść wcześniej to nie jest dobre rozwiązanie, dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać taką żywność. Jeżeli chcemy zjeść pączki tego samego dnia, ale trochę później, wystarczy położyć je na talerz i owinąć folią spożywczą, żeby nie wyschły. Można je także przechowywać w szczelnie zamkniętej papierowej torbie. Do środka warto wrzucić kawałek skórki cytrusów, żeby ciasto zachowało swoją pulchność. Pączki, które chcemy zjeść następnego dnia należy włożyć lodówki, najlepiej w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu nie wysuszą się, a lukier nie stopnieje.
Faworki to również popularny przysmak na tłusty czwartek 2023. W niektórych cukierniach można je kupić w naprawdę dużej ilości, dlatego warto wiedzieć, jak przechowywać takie jedzenie, żeby zachowało swoją chrupkość. Jeśli chruściki zostały przyrządzone z dodatkiem drożdży, należy postępować tak jak w przypadku pączków, czyli schować je do lodówki. Jeśli jednak faworki upiekliśmy bez drożdży, należy zostawić je w misce bez pokrywki. Zamknięte chrusty mogą zwilgotnieć i nie będą już takie chrupki jak po wypieczeniu. Warto również pamiętać, aby porcję, którą zostawiliśmy na później, nie posypywać cukrem pudrem.