Chcesz wyczyścić piekarnik, żeby błyszczał jak nowy? Podpowiadamy jak samodzielnie w kilka chwil pobyć się uporczywych zabrudzeń.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Soda oczyszczona i ocet to niezbędne produkty w każdym domu. Z ich pomocą skutecznie wyczyścimy różne powierzchnie, w tym mocno zabrudzony piekarnik. Wystarczy stworzyć pastę czyszczącą, łącząc sodę oczyszczoną i ocet w równych proporcjach. Następnie powstałą pastę nakładamy na ścianki piekarnika i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie za pomocą gąbki usuwamy pastę, szorując delikatnie ścianki wewnętrzne kuchenki. Ocet i soda znane są z doskonałego pozbywania się nawet najbardziej tłustych plam.
Do czyszczenia piekarnika można również wykorzystać przyprawę, którą każdy z nas ma w domu, czyli sól kuchenną. Wystarczy posypać solą te obszary piekarnika, które pokryte są tłuszczem i przypaleniami, a następnie nagrzać kuchenkę do temperatury 100 stopni Celsjusza. Sól powinna po pewnym czasie zbrązowieć. Gdy to się stanie, wyłącz piekarnik i poczekaj, aż ostygnie. Na koniec wyczyść wnętrze kuchenki za pomocą wilgotnej ściereczki. Piekarnik będzie lśnił jak nowy.
Ten sposób niemal nic nie kosztuje, a pozwoli doczyścić nawet najbardziej zabrudzone wnętrze piekarnika. Mowa o czyszczeniu parowym. Ta metoda doskonale nada się przed generalnym szorowaniem, ale nierzadko i wystarczy po niej zaledwie lekko przetrzeć kuchenkę, by cały brud zniknął. To banalnie proste. Napełnij naczynie żaroodporne wodą do około trzech czwartych pojemności. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza i pozostaw na około 20 minut. Parująca woda, skutecznie zmiękczy przypalony tłuszcz, co ułatwi jego późniejsze usunięcie.