Owoce czarnej porzeczki to nie tylko jedne z największych przysmaków lata, ale też bogate źródło witamin. Sprawdź, jak o nią dbać, aby móc zebrać jak najwięcej jej smacznych i zdrowych owoców.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Porzeczki możemy przyciąć pod koniec lata, kiedy już zbierzemy wszystkie owoce, a także jesieni oraz pod koniec zimy. Ostatnia szansa na przycięcie tych krzewów przypada na przedwiośnie, tuż przed tym, jak zaczną pojawiać się pąki. Jeśli zrobimy to później, zmniejszy się ilość owoców, które będziemy mogli zebrać latem - informuje portalu poradnikogrodniczy.pl.
Zanim rozpoczniemy przycinanie porzeczek, musimy zdezynfekować narzędzia, aby krzewy nie zostały niczym zakażone. Ważne jest także to, aby narzędzia były ostre, w przeciwnym razie możemy pokaleczyć roślinę - czytamy na stronie deccoria.pl. Wyróżniamy cięcie:
Pierwsze cięcie wykonujemy od razu po zasadzeniu. Natomiast cięcie sanitarne powinniśmy przeprowadzać co roku. Z kolei przy pierwszym cięciu zasadniczym musimy zwrócić uwagę na rodzaj porzeczki. Czarną porzeczkę przycinamy w czwartym roku po zasadzeniu, natomiast czerwoną i białą w piątym. W kolejnych latach cięcie zasadnicze wykonujemy co roku, bez względu na rodzaj porzeczki.