Tępe noże w kuchni nie tylko utrudniają nam gotowanie, ale też mogą stanowić potencjalne zagrożenia. Co zrobić, aby w kilka chwil naostrzyć nóż? Wyjaśniamy!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Co zrobić, jeśli nie mamy pod ręką ostrzałki do noży? Na szczęście nie jesteśmy skazani na krojenie tępym nożem. W naszej łazience znajduje się produkt, który bez trudu poradzi sobie z tym problemem. Chodzi oczywiście o pastę do zębów. Tym razem, zamiast nakładać ją na szczotkę, powinnyśmy posmarować nią całe ostrze. Co dalej?
Pozostawiamy nóż na około minutę. Po tym czasie sięgamy po talerz i obracamy go do góry nogami - będzie naszą ostrzałką. Na dno naczynia wsypujemy sól i wylewamy odrobinę octu. Mieszankę rozsmarowujemy na krawędzi talerza i czekamy, aż zaschnie. Na koniec sięgamy po nóż, kładziemy go na płasko i przesuwamy kilka razy pod kątem 20 stopni. Po ostrzeniu myjemy nóż płynem do mycia naczyń.
Nóż z powodzeniem naostrzymy, sięgając po ceramiczny kubek. Należy położyć go na blacie do góry dnem, a następnie przyciągnąć nóż przez krawędź pod kątem 20 stopni. Innym trikiem jest ostrzenie noża o inny nóż. Należy pocierać je o siebie nawzajem. Trzeba jednak pamiętać o zachowania ostrożności podczas wykonywania tej czynności. Dlatego lepiej skorzystać z innych sposobów ostrzenia noża, jeśli wcześniej tego nie robiliśmy.