Zlew kuchenny jest używany nieustannie podczas gotowania, a także po każdym posiłku, więc zabrudzenia na nim gromadzą się bardzo szybko. Najlepiej jest oczywiście czyścić go regularnie. Na szczęście jednak istnieją też sposoby, które szybko rozwiążą nasze problemy, nawet w przypadku nieco zaniedbanej kuchni.
Szukasz porad na domowe porządki? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Podstawowa wskazówka dotycząca czyszczenia zlewu jest dość banalna i wydawać się może wręcz oczywista. Wystarczy do tego zwykły płyn do naczyń i gąbka. Metoda ta doskonale poradzi sobie z niewielkimi zabrudzeniami. Warto też wyrobić w sobie nawyk takiego sprzątania kilka razy w tygodniu, np. po zakończeniu zmywania naczyń po obiedzie. Co jednak zrobić, gdy zauważymy, że to nie wystarcza?
Skuteczną metodą na usunięcie trudniejszych zabrudzeń i nagromadzonych osadów jest zastosowanie sody oczyszczonej. Wystarczy odrobinę tego produktu zmieszać z wodą tak, aby uzyskać gęstą konsystencję. Powstałą papkę nakładamy na gąbkę, którą następnie czyścimy cały zlew. Zadowalające rezultaty przyniesie również natarcie zlewu octem i posypanie sodą. Po kilku minutach czyszczoną powierzchnie opłukujemy dokładnie wodą.
Choć czyszczenie zlewu olejem wydawać się może dziwną metodą, takie olejowanie jest polecane zarówno przez producentów, jak i użytkowników. Zaleca się je w przypadku zlewów granitowych i stalowych. Zlew najpierw należy wyczyścić. Następnie wystarczy rozprowadzić niewielką ilość oleju do smażenia za pomocą ściereczki na zlewozmywaku. Na koniec zbierz nadmiar tłuszczu, np. papierowym ręcznikiem. Dzięki takiemu zabiegowi kolor zlewu stanie się bardziej intensywny, a jego powierzchnia błyszcząca. Co więcej, możemy w ten sposób pozbyć się drobnych zarysowań.