Rozmyślasz nad tym, w czym tkwi sekret włoskich restauracji? Okazuje się, że przygotowanie ciasta do pizzy wcale nie musi być trudną sztuką. Wystarczy kilka kroków i parę prostych składników, aby w domowych warunkach stworzyć pizze niczym z najlepszej pizzerii w mieście. Zobacz, jak robi to popularny tiktoker Adi Foxx.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Adrian Owsianik prowadzi profil na TikToku o nazwie @foxx.gotuje i na co dzień dzieli się ze swoimi obserwatorami przepisami na różne dania. Tym razem szał zrobił jego sposób na ciasto do pizzy neapolitańskiej. Chcesz spróbować najlepszej pizzy, jaką przyszło ci jeść? Wystarczy, że skorzystasz z jego rad. Na początek potrzebna ci będzie dobra zaprawa, którą zrobisz, mieszając ze sobą 39 g zimnej wody, 0,14 g suszonych drożdży oraz 55 g mąki typu 00. Powstałą mieszankę zostaw na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Aby przygotować ciasto, zmieszaj w szklance 70 g zimnej wody z 2,2 g suszonych drożdży. Do sporej miski wsyp 435 g mąki typu 00, wlej do niej zawartość szklanki i 210 g lodowatej wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj wcześniej przygotowaną zaprawę, 10 g soli i 5 g oliwy z oliwek. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie. Włóż je do nowej miski i pozostaw pod przykryciem na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie uformuj kulki i wstaw do lodówki. Najlepiej, aby chłodziło się ono od 48 do 72 godzin.
Pamiętaj, aby podczas przygotowywania pizzy w warunkach domowych zadbać o dobrą jakość wszystkich produktów. Dzięki samczej oliwie, słodkim pomidorom, czy mozzarelli z wysokiej półki będzie ona znacznie lepsza i zrobi większe wrażenie na twoich gościach. Postępując według tych rad, uzyskasz genialną przekąskę, której nie powstydziłby się żaden znany kucharz. Nic w tym trudnego, do dzieła!
Aby upiec pizzę w piekarniku, należy ustawić go na temperaturę około 220 stopni z funkcją grzania góra-dół z termoobiegiem lub z funkcją grzania dolnej grzałki z termoobiegiem. To właśnie wtedy domowa pizza z blachy będzie równomiernie wypieczona i wyjątkowo smaczna.