Pomidory wyhodowane we własnej szklarni czy ogrodzie są pyszne i zdrowe. To doskonały dodatek do kanapek, sałatek, sosów oraz innych potraw. Choć są to rośliny ciepłolubne, przygotowania do ich uprawy możemy zacząć już teraz.
Interesuje cię uprawa roślin? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Najlepszym terminem wysiewu pomidorów na rozsadę jest marzec, choć jeśli posiadamy szklarnię, możemy to zrobić nawet pod koniec lutego. Warto jednak wstrzymać się do czasu, gdy dni będą wyraźnie dłuższe. Wyprodukowanie rozsady pomidorów trwa około 50-60 dni, a przy dłuższym okresie sadzonki mogą za mocno wyrosnąć.
Nasiona pomidorów wysiewamy do lekkiej i przepuszczalne ziemi. Najlepiej użyć gotowego podłoża do wysiewu nasion. Pojemnik, w którym będą rosnąć pomidory, wypełniamy ziemią do pełna i lekko ugniatamy ręką. Na wierzchu układamy po 1-2 nasiona na każdy otwór. Przy większych pojemnikach należy zachować 2 cm odstępu między otworami. Następnie nasiona wciskamy w podłoże na około 0,5 cm, zasypujemy ziemią i umiarkowanie podlewamy. Początkowo nasiona utrzymujemy w temperaturze około 25 stopni, a po pojawieniu się kiełków obniżamy ją do 18-20 w dzień i 12-15 w nocy. Co ważne, rozsada pomidorów potrzebuje sporo wilgoci, więc podlewanie powinno być dość obfite. Sadzonki można dodatkowo zraszać. Pikowanie pomidorów wykonuje się, gdy roślina ma pierwsze liście właściwe.
Sadzenie pomidorów do gruntu zaleca się robić po 15 maja, czyli tzw. zimnej zośce, gdy nie ma już ryzyka wystąpienia przymrozków. Pomidory powinny być wówczas sadzone w dzień pochmurny, ale do nagrzanej ziemi. Takie warunki zwiększą szanse na dobre przyjęcie się rozsady.