Czyszczenie piekarnika to często niełatwa sprawa. Długo zalegający brud i tłuszcz staje się niemożliwy do zdarcia? Czy, aby na pewno? Te banalne domowe sposoby, sprawią, że pozbędziesz się nawet najbardziej uporczywych zabrudzeń bez zbędnego szorowania. Jak to możliwe? Oto co warto zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niestety tłuszcz potrafi być prawdziwym wrogiem. Podczas pieczenia dostaje się on do największych zakamarków piekarnika, sprawiając, że walka z nim staje się nieco trudniejsza. Aby dokładnie wyczyścić piekarnik, warto zdemontować elementy, takie jak blachy, drzwiczki, czy podwójna szyba. Umożliwi ci to dokładne wymycie urządzenia i dotarcie do nawet najmniejszych szczelin, w których zapewne zalega brud. Jeżeli twój piekarnik jest regularnie czyszczony, a zabrudzenia nie są duże, wystarczy jedynie woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń oraz szczoteczka z miękkim włosiem. Co zrobić, jeżeli przypalenia nie chcą zejść?
Ten sposób z pewnością ułatwi ci życie. Kostka do zmywarki pomoże ci pozbyć się nieestetycznie wyglądającego brudu bez mozolnego szorowania. Jak to działa?
Dzięki zastosowaniu tych kroków zaschnięty i przypalony brud rozpuści się i zmięknie, a ty z łatwością usuniesz go zwykłą wilgotną ściereczką, bez zbędnego szorowania!
Aby usunąć stare i mocno zaschnięte zabrudzenia, warto zastosować domową pastę czyszczącą. Jak ją zrobić? Wymieszaj ze sobą łyżkę sody oczyszczonej, łyżkę octu, łyżkę płynu do mycia naczyń i łyżkę wody. Powinieneś uzyskać gęstą masę, którą należy nałożyć na przypalenia i odczekać kilka minut, a następnie przetrzeć je szmatką. Zmiękczony brud powinien zejść bez najmniejszego problemu.