Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Większość osób popełnia ten błąd! Efekt to rozczarowanie

Zazwyczaj największą esencję i aromat podczas gotowania rosołu można uzyskać z mięsa. Warzywa też mają znaczenie, ale niestety z reguły wrzucamy je bezmyślnie od razu do zupy. Co zrobić, aby rosół wyszedł idealnie? Ogromne znaczenie ma moment dodania warzyw.

Większość z nas nie zwraca uwagi na, to kiedy dodawać warzywa do rosołu. Jednak okazuje się, że jest to dość istotne i wiele osób popełnia w tej czynności błąd. Skutkuje on zazwyczaj niesmacznym i mętnym wywarem. Jak dodać warzywa do rosołu by uniknąć złego smaku? 

Zobacz wideo Zastanawiasz się, czym czyścić stal nierdzewną, aby zawsze była błyszcząca? Sprawdź nasze domowe sposoby!

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Ten moment ma znaczenie

Najczęściej popełnianym błędem jest wrzucenie do garnka mięsa z warzywami i zalanie tego wrzątkiem, następnie gotowanie na wysokim ogniu przez dwie godziny. Później następuje rozczarowanie, że zupa nie spełnia oczekiwań smakowych. Jeśli tak robisz, popełniasz kluczowe błędy. Jak zatem wrzucać składniki? Zacznij od dodania do garnka samego mięsa, a następnie zalania go zimną wodą, następnie nastaw wywar na średnim ogniu i czekaj, aż mięso zacznie wydobywać z siebie szumowinę. Szumowinę powstającą przy gotowaniu mięsa należy starannie wyczyścić z garnka. Dopiero po tym zabiegu spokojnie możesz wrzucić do garnka świeże warzywa i gotować ok. półtorej godziny.

Jakie warzywa do rosołu sprawdzą się najlepiej?  

Na rynku mamy już gotowe zestawy warzyw do rosołu, które możemy kupić, ale niestety - nie jest to zbyt ekologiczne rozwiązanie ze względu na plastik, w którym spakowane są warzywa. Dodatkowo producenci naliczają ceny od opakowań, więc kupno świeżych niepakowanych warzyw będzie lepszym rozwiązaniem. Podstawą w rosole będzie marchewka, która doda zupie słodkości oraz biała pietruszka, która zrównoważy ten smak. Nie zapominajmy o porze, który nada smakowi delikatnej ostrości oraz klasyk nad klasykami - opalana cebula, która dodaje zupie najlepszego aromatu oraz jest odpowiedzialna za kolor. Dodajmy również do kompletu kawałek selera, który nada jej korzennego aromatu. Są to podstawowe składniki, których nie powinno zabraknąć w zupie. Niektórzy udoskonalają przepis dodając pół jabłka.

Jak gotować rosół? Jaki jest kolejny błąd podczas przygotowywania bulionu?

Nie zastanawiamy się często również nad tym, kiedy solimy zupę. Zazwyczaj jest to początek gotowania. Niestety posolenie na samym początku może sprawić, że zupa będzie nieco za słona. Dlatego najlepiej jest poczekać na sam koniec, kiedy zupa jest już praktycznie gotowa. Wówczas smak będzie idealny.

Więcej o: