Na spodzie patelni i garnków z czasem mogą osadzać się tłuste plamy, które nie należą do najprostszych zabrudzeń do usunięcia. Szorowanie ich gąbką z płynem do naczyń może nie przynieść pożądanych efektów. Zamiast wydawać dużo pieniędzy na specjalistyczne produkty chemiczne, możesz wypróbować te domowe sposoby na uporanie się z problemem. Są nie tylko tanie, ale przede wszystkim skuteczne, w dodatku bez konieczności mocnego szorowania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierwszą zasadą uporania się z brudem od spodu patelni jest czas działania. Najlepiej od razu wyczyścić zabrudzenia, aby nie doprowadzić do zaschnięcia. Dlatego warto dbać o nowe sprzęty od samego początku i myć je nie tylko wewnątrz, ale również od spodu. Dzięki temu unikniesz powstawania trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Jednym z popularnych sposobów, który pomoże ci w walce z uciążliwym brudem pod spodem patelni, jest użycie produktu, którego na co dzień używasz w łazience. Mowa tutaj o paście do zębów. Aby uporać się z zaschniętym tłuszczem, należy wymieszać w misce łyżeczkę pasty do zębów, dodać do niej łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżeczkę płynu do mycia naczyń. Kiedy składniki się połączą, zaaplikuj pastę na brudną patelnię i odstaw na 10 minut. Po tym czasie możesz spłukać patelnię pod bieżącą wodą. Dla lepszego efektu możesz zostawić mieszankę na dłużej.
Kolejnym skutecznym sposobem na pozbycie się brudu ze spodu patelni jest użycie kuchennych produktów. Mowa tutaj o soli i proszku do pieczenia. Odwróć naczynie do góry dnem, a następnie posyp brud solą, proszkiem do pieczenia i polej płynem do mycia naczyń. Połóż na to listki ręcznika papierowego, a na koniec zalej wszystko octem. Po 10 minutach przetrzyj spód patelni ręcznikami kuchennymi, brud powinien zejść razem z nimi.