Uprawa własnego czosnku jest warta rozważenia ze względu na wartości odżywcze i zdrowotne tej rośliny. Co prawda czosnek ma spore wymagania odnośnie gleby, ale otrzymane rezultaty mogą nam w pełni wynagrodzić czas zainwestowany w przygotowania i późniejsze wysiłki.
Interesuje cię uprawa roślin? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Czosnek może być sadzony w jednym z dwóch terminów w zależności od odmiany. Odmiany ozime tworzą większe główki i są sadzone jesienią: w październiku lub na początku listopada. Czosnki jare są sadzone na wiosnę, a optymalnym terminem jest koniec marca lub początek kwietnia.
Do uprawy czosnku najlepiej kupić czosnek w centrum ogrodniczym, gdyż plony z warzyw sklepowych mogą być marne lub nic z nich nie wyrośnie. Główkę czosnku dzielimy tuż przed sadzeniem, uważając, aby każdy ząbek miał fragment piętki. Ząbki następnie umieszczamy w glebie w rzędach co 6-10 cm, pionowo i piętką w dół. Czosnek wiosenny sadzi się na głębokości około 3 cm. Czosnek zimowy jest narażony na przemarznięcie, więc należy posadzić go nieco głębiej: na 5-6 cm.
Czosnek ma duże wymagania glebowe i najlepiej uprawiać go na ziemiach bogatych w próchnicę. W przeciwnym razie należy zastosować nawożenie w postaci obornika lub kompostu na rok przed posadzeniem czosnku. Czosnek potrzebuje również dość dużo nawadniania, zwłaszcza w okresie zawiązywania się główek (od połowy maja do połowy czerwca). Podlewanie należy zaprzestać dopiero na około 2 tygodnie przed planowanym zbiorem. Czosnek zimowy podlewamy jedynie w razie suszy. Zbiory z kolei rozpoczynamy, gdy ponad połowa czosnku na uprawie ma załamany szczypior.