Wiele osób jeszcze nie słyszało o sposobie na wykorzystanie korka od wina. Jak się okazuje wyrzucanie go do śmieci to średni pomysł. Mało kto pomyślałby, aby korek od wina wrzucić do garnka, prawda? Zamknięcie od tego trunku ma wiele zastosowań, a o większości z pewnością jeszcze nie wiesz! Dowiedz się jak wykorzystać korek po winie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bigos to tradycyjne danie, które często jest gotowane w polskich kuchniach. Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, z pewnością wiele z nas będzie szykowało tę potrawę. Niestety, kapusta potrafi się dość często przypalić, co nie musi oznaczać zmarnowanego dania. Jeśli zauważysz, że bigos się przypala, spalone resztki wyrzuć, a dobrą część przełóż na chwilę do czystej miski. Następnie do garnka wrzuć korek po winie i zagotuj. To właśnie zatyczka od wina wyciągnie zapach spalenizny, dzięki czemu bigos zachowa swój pyszny smak.
Korek od wina sprawdzi się świetnie w przechowywaniu owoców, które niezbyt lubią wilgoć. Ten niepozorny gadżet lubi wilgoć, a więc pozostawienie go z owocami sprawi, że te na dłużej zachowują świeżość. Wystarczy, że przekroisz go na pół i włożysz do koszyka lub pudełka z owocami. Taki rodzaj pochłaniacza wilgoci warto wymieniać raz na tydzień. Co ciekawe, korek od wina odstrasza również owady takie jak muszki owocówki czy komary, które szczególnie latem lubią przebywać w domach.