Kiedy jest Wielkanoc 2023? Kiedy obchodzą ją prawosławni? Tradycje i potrawy Paschy Chrystusowej

Za ile dni Wielkanoc? Świąteczny czas zbliża się wielkimi krokami. Nie tylko katolicy obchodzą święto Wielkiej Nocy, niedługo po nich zmartwychwstanie Chrystusa świętują wierni kościoła prawosławnego. Jak obchodzą to święto? Co znajduje się na stołach u prawosławnych? Wyjaśniamy!

Sobór Nicejski z 325 roku postanowił, że wyznawcy wiary prawosławnej obchodzą Wielkanoc w pierwszą niedzielę, wypadającą po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Ruchome święto może więc wypadać od 22 marca do 25 kwietnia, po równonocy wiosennej i zawsze po żydowskim Pesach.

Zobacz wideo Pascha wielkanocna

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc 2023 prawosławna. Kiedy wypadają święta? 

Wielkanoc prawosławna przypada tydzień po świętach katolickich, które w roku 2023 wypadają 9 kwietnia. Do Wielkanocy prawosławnej, która wypada więc 16 kwietnia 2023 roku, pozostało dokładnie 32 dni. Ludność ukraińska zamieszkująca w Polsce podlega pod dwa kościoły, a mianowicie: Kościół Grekokatolicki oraz Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny. Liturgie odbywają się tam w innym języku, a dokładnej w starocerkiewnym, jednak w trakcie nabożeństwa można się wspomóc dostępnymi w językach polskim i ukraińskim tłumaczeniami. Podobnie jak katolicy, wyznawcy wiary prawosławnej zachowują czterdziestodniowy post, przed nadejściem świąt. Pokarmy są święcone w Wielką Sobotę wieczorem. Nocą pomiędzy Wielką Sobotą a Niedzielą Wielkanocną odprawiana jest Jutrznia paschalna.

Potrawy na Wielkanoc. Tradycje wiary prawosławnej

Wiele potraw z Wielkanocy prawosławnej jest podobnych do tych przyrządzanych tradycyjnie w Polsce. Podobnie jak na przykład na Podlasiu, możemy zobaczyć na stołach paschę z twarogu czy jajka pod różnymi postaciami. Co tradycyjnie serwuje się podczas prawosławnych świąt wielkanocnych?

  • Kulebiaki z farszem z kapusty i grzybów;
  • Sało, czyli słonina ukraińska;
  • Paski czy kulicze, czyli babki drożdżowe na ziemniaczanym zaczynie;
  • Wędzone mięsa i wędliny;
  • Suszone ryby;
  • Pasztety;
  • Sękacz;
  • Sałatka jarzynowa znana na Ukrainie jako sałatka Oliver;
  • Pierogi;
  • Bliny ukraińskie.

Jeżeli chodzi o słodkości, które mogą pojawić się podczas obchodów tych świąt, bardzo popularne są między innymi zefirki. Te słodkości to rodzaj owocowych pianek, które są zrobione z białek jajek z agarem lub żelatyną.

Więcej o: