Sobór Nicejski z 325 roku postanowił, że wyznawcy wiary prawosławnej obchodzą Wielkanoc w pierwszą niedzielę, wypadającą po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Ruchome święto może więc wypadać od 22 marca do 25 kwietnia, po równonocy wiosennej i zawsze po żydowskim Pesach.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wielkanoc prawosławna przypada tydzień po świętach katolickich, które w roku 2023 wypadają 9 kwietnia. Do Wielkanocy prawosławnej, która wypada więc 16 kwietnia 2023 roku, pozostało dokładnie 32 dni. Ludność ukraińska zamieszkująca w Polsce podlega pod dwa kościoły, a mianowicie: Kościół Grekokatolicki oraz Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny. Liturgie odbywają się tam w innym języku, a dokładnej w starocerkiewnym, jednak w trakcie nabożeństwa można się wspomóc dostępnymi w językach polskim i ukraińskim tłumaczeniami. Podobnie jak katolicy, wyznawcy wiary prawosławnej zachowują czterdziestodniowy post, przed nadejściem świąt. Pokarmy są święcone w Wielką Sobotę wieczorem. Nocą pomiędzy Wielką Sobotą a Niedzielą Wielkanocną odprawiana jest Jutrznia paschalna.
Wiele potraw z Wielkanocy prawosławnej jest podobnych do tych przyrządzanych tradycyjnie w Polsce. Podobnie jak na przykład na Podlasiu, możemy zobaczyć na stołach paschę z twarogu czy jajka pod różnymi postaciami. Co tradycyjnie serwuje się podczas prawosławnych świąt wielkanocnych?
Jeżeli chodzi o słodkości, które mogą pojawić się podczas obchodów tych świąt, bardzo popularne są między innymi zefirki. Te słodkości to rodzaj owocowych pianek, które są zrobione z białek jajek z agarem lub żelatyną.