Sir David Attenborough to popularny brytyjski biolog, narrator, pisarz i podróżnik. 8 maja tego roku skończy 97 lat, a jak sam twierdzi — żyje i ma się dobrze dzięki zmianom w diecie. Naukowiec zupełnie zrezygnował z jednego produktu, a inne mocno ograniczył.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przyrodnik David Attenborough znany jest ze swojego głosu w Wielkiej Brytanii i poza nią. Słynny biolog cieszy się nie tylko popularnością, ale i doskonałym zdrowiem, pomimo podeszłego wieku. 96-letni mężczyzna twierdzi, że zawdzięcza to zmianie diety i całkowitym wyeliminowaniu z niej czerwonego mięsa. Jak sam przyznaje, nie wiedział, że kiedykolwiek do tego dojdzie:
Z pewnością zmieniłem swoją dietę. Ogólnie rzecz biorąc, w ciągu ostatnich kilku lat stałem się bardziej wegetarianinem. Muszę przyznać, że nie myślałem, że kiedykolwiek nim będę
- mówi David Attenborough cytowany przez portal abcZdrowie.
Nie tylko zdaniem Davida czerwone mięso ma duży wpływ na zdrowie i starzenie się organizmu. Według badań brytyjskiej ochrony zdrowia zbyt duże spożycie tego rodzaju zwierząt sprawia, że zwiększa się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Do czerwonego mięsa należą między innymi: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, dziczyzna, baranina oraz cielęcina. Nadmierne spożywanie przetworzonych produktów z tych zwierząt, wiąże się z wieloma chorobami i ryzykiem utraty zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wprost podaje, że ograniczenie takich produktów jak wędliny, kiełbasy, czy parówki, sprawi, że dłużej będziemy cieszyć się życiem w zdrowiu. Tak samo badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health potwierdziły powyższą tezę. Badacze udowodnili, że regularne spożywanie czerwonego mięsa sprzyja powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka jelita grubego oraz przyspiesza procesy starzenia się organizmu.