Ma 96 lat i żyje pełnią życia. Twierdzi, że długowieczność zapewniła mu rezygnacja z tego produktu

Rezygnacja z tych produktów spożywczych wydłuża życie? Tak przynajmniej twierdzi 96-letni biolog, David Attenborough, który wyeliminował z diety kilka rzeczy i teraz cieszy się nieprzemijającym zdrowiem, mimo upływu lat. Poznaj sekret jego długowieczności.

Sir David Attenborough to popularny brytyjski biolog, narrator, pisarz i podróżnik. 8 maja tego roku skończy 97 lat, a jak sam twierdzi — żyje i ma się dobrze dzięki zmianom w diecie. Naukowiec zupełnie zrezygnował z jednego produktu, a inne mocno ograniczył.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Sekret długiego życia Davida Attenborougha. Zrezygnował z tego produktu 

Przyrodnik David Attenborough znany jest ze swojego głosu w Wielkiej Brytanii i poza nią. Słynny biolog cieszy się nie tylko popularnością, ale i doskonałym zdrowiem, pomimo podeszłego wieku. 96-letni mężczyzna twierdzi, że zawdzięcza to zmianie diety i całkowitym wyeliminowaniu z niej czerwonego mięsa. Jak sam przyznaje, nie wiedział, że kiedykolwiek do tego dojdzie:

Z pewnością zmieniłem swoją dietę. Ogólnie rzecz biorąc, w ciągu ostatnich kilku lat stałem się bardziej wegetarianinem. Muszę przyznać, że nie myślałem, że kiedykolwiek nim będę

- mówi David Attenborough cytowany przez portal abcZdrowie.

Nie tylko zdaniem Davida czerwone mięso ma duży wpływ na zdrowie i starzenie się organizmu. Według badań brytyjskiej ochrony zdrowia zbyt duże spożycie tego rodzaju zwierząt sprawia, że zwiększa się ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. 

Czy to skraca życie? Czerwone mięso pod okiem naukowców

Do czerwonego mięsa należą między innymi: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, dziczyzna, baranina oraz cielęcina. Nadmierne spożywanie przetworzonych produktów z tych zwierząt, wiąże się z wieloma chorobami i ryzykiem utraty zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wprost podaje, że ograniczenie takich produktów jak wędliny, kiełbasy, czy parówki, sprawi, że dłużej będziemy cieszyć się życiem w zdrowiu. Tak samo badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health potwierdziły powyższą tezę. Badacze udowodnili, że regularne spożywanie czerwonego mięsa sprzyja powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę i raka jelita grubego oraz przyspiesza procesy starzenia się organizmu.

Więcej o: