Niedawno w magazynie Royal Society Open Science opublikowano zaskakujące badania. Okazuje się, że sery wytwarzano na terenie Polski całe wieki temu. To zaskakujące, szczególnie że w tamtym okresie ludzie nie trawili laktozy.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Te wyniki badań archeologicznych zszokowały naukowców. Po analizie ceramiki znalezionej na terenie Sławęcinka w Polsce okazało się, że ludzie wyrabiali na tym terenie sery już w okresie neolitu
Wyniki tego badania znacząco przyczyniają się do naszego zrozumienia wczesnych rolników w Europie Środkowej.
- powiedział Dr Harry Robson z Wydziału Archeologii Uniwersytetu w Yorku.
Badania pokazały, że wykorzystywano mleko różnych zwierząt. Między innymi krów, owiec i kóz. Skąd wiadomo, że ceramika służyła do przechowywania lub wyrabiania sera? W analizowanym materiale znaleziono białka mleczne.
Podczas gdy poprzednie badania wykazały, że produkty mleczne były szeroko dostępne w niektórych regionach Europy w tym okresie, to tutaj po raz pierwszy mamy wyraźne dowody na istnienie zróżnicowanego stada mlecznego, w tym bydła, owiec i kóz, na podstawie analizy ceramiki.
- powiedział Dr Harry Robson z Wydziału Archeologii Uniwersytetu w Yorku. Jednak w tym odkryciu jest coś jeszcze bardziej intrygującego. Jak mówią badania, ludzie aż do epoki brązu nie tolerowali laktozy.
Laktoza znajduje się we wszystkich produktach mlecznych. Z tego powodu, niedawne odkrycie wzbudza nawet więcej emocji. Ludzie w okresie neolitu nie trawili tego związku. Dopiero w okresie brązu w procesie ewolucji człowiek zaczął wytwarzać enzym laktazy. To on jest odpowiedzialny za rozkład laktozy w organizmie. Oznacza to, że ludzie w okresie neolitu spożywali spore ilości produktów mlecznych, jednak nie posiadając odpowiednich enzymów do trawienia tych produktów. Ser jako jeden z głównych składników diety tak naprawdę szkodził człowiekowi. Mimo to zjadano go na taką skalę, aby ewolucja pozwoliła wytwarzać w organizmie odpowiedni enzym.