Wysusz grzyby w ten sposób, a zachowasz ich aromat na długo. Profesjonalne sprzęty nie będą potrzebne

Kiedy po grzybobraniu okazuje się, że mamy o wiele więcej, niż jesteśmy w stanie przejeść, najlepszym rozwiązaniem będzie ususzenie grzybów. Pozwoli ono rozkoszować się tym letnio-jesiennym aromatem przez cały rok. Sprawdziliśmy najlepszy sposób na suszenie grzybów.

Grzybobranie jest jednym z najpopularniejszych hobby wśród Polaków. Czasami zdarza się, że po udanym zbiorze mamy więcej okazów, niż jesteśmy w stanie przejeść. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą nam rozkoszować się nimi na długo po końcu sezonu. Sprawdziliśmy najlepszy sposób na suszenie grzybów w piekarniku.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie każdy grzyb się nada. Wiemy, które gatunki są najlepsze do suszenia

Aby wziąć się za suszenie grzybów, dobrze jest najpierw upewnić się, czy wybraliśmy odpowiedni rodzaj. Niektóre gatunki sprawdzą się o wiele lepiej do suszenia niż inne. Zalicza się do nich koźlarze, podgrzybki, kurki, kapelusze kani i prawdziwki. Można się również pokusić o ususzenie maślaków, jednak ich mokra skóra może sprawić, że będzie to dość trudne zadanie. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze grzyby będą w idealnym stanie, warto sięgać po większe i bardziej wyrośnięte okazy. Te mniejsze i młodsze, o wiele lepiej sprawdzą się w marynowaniu. Nie można jednak zapominać, że starsze grzyby mogą okazać się robaczywe.

Przed suszeniem grzybów trzeba je odpowiednio przygotować. Mycie i krojenie leśnych skarbów

Kiedy mamy już nasze grzyby należy się zabrać za ich przygotowanie. Najważniejszym krokiem jest ich dokładne oczyszczenie. Najlepiej sprawdzi się w tym celu szorstka strona delikatnie zwilżonej, czystej gąbki do naczyń. Niestety umyte grzyby będą schnąć o wiele dłużej, jednak podczas przygotowań ważne jest wyczyszczenie ich ze wszelkich zanieczyszczeń. Kiedy nasze grzyby będą już umyte można się zabrać za krojenie zarówno ich kapeluszy, jak i trzonów. Aby mieć pewność, że dobrze wyschną, najlepiej będzie pokroić kapelusze w plastry o grubości około pół centymetra. Jeśli chodzi o trzony, wystarczy pokroić je na pół, choć przy większych okazach, lepiej sprawdzi się pokrojenie ich na cztery części. Grzyby przygotowane w następujący sposób możemy wyłożyć na ruszcie piekarnika z termoobiegiem. Warto podłożyć pod niego blachę, ponieważ w trakcie suszenia, nasze grzyby mogą spadać.

Jak suszyć grzyby w piekarniku? To proste, ale nie jest szybkie

Teraz zaczyna się właściwe suszenie. Grzyby w piekarniku mogą wysychać nawet do kilku godzin. Niestety pośpiech jest niewskazany w tym wypadku, lepiej jest dokładnie wysuszyć nasze leśne skarby. Niedosuszone mogą się w późniejszym czasie pokryć pleśnią lub stać się pożywką dla moli, co zniweczy całą naszą ciężką pracę. Nie powinniśmy również przesadzać, ponieważ przesuszone grzyby są o wiele bardziej łamliwe. Jeśli jednak do tego dojdzie, możemy zmielić je na proszek i wykorzystać jako pyszną przyprawę. W celu ususzenia grzybów włączamy piekarnik na funkcję termoobiegu i 40 stopni Celsjusza. Suszymy je przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Co jakiś czas przewracamy. Ususzone grzyby powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Więcej o: