Rosół to podstawa nie tylko niedzielnych obiadów w wielu polskich domach. Ale wywar ten jest również bazą dla innych potraw. Przykładem może być zupa pomidorowa z rosołu. Wydawać by się mogło, że rosół nie jest niczym skomplikowanym, a jego ugotowanie nie będzie przysparzało żadnych problemów. Okazuje się, że brak uwagi i jeden błąd może sprawić, że wywar będzie mętny i pozbawiony smaku. Sprawdź, jak ugotować pyszną i aromatyczną zupę i kiedy dodać warzywa do rosołu.
Więcej sprawdzonych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Rosół, podobnie jak sałatka jarzynowa, w wielu domach przygotowywany jest w różny sposób, a jego smak potrafi za każdym razem zaskakiwać. I choć podstawowy przepis jest jasny, ostateczny efekt może być zupełnie inny w zależności od tego, kto gotuje. Spory wpływ na to ma nie tylko użyte mięso, przyprawy czy warzywa, lecz także kolejność dodawania do zupy poszczególnych składników.
Nieudany rosół, mętny i pozbawiony smaku, to często skutek kilku prostych błędów. Jeśli zdarzyło ci się wrzucić mięso i warzywa do garnka, zalać letnią wodą i gotować na dużym ogniu, to już wiesz, że zupa okazała się rozczarowaniem. By rosół nie był mętny, pamiętaj o zalaniu mięsa zimną wodą i gotowaniu go na jak najmniejszym ogniu przez ok. 2 godziny. W trakcie usuwaj szumowiny, czyli białą pianę wytworzoną na wierzchu wody. Powolne gotowanie pomoże wydobyć smak i aromat. To jednak nie wszystko.
Ważnym składnikiem rosołu są przecież warzywa. One także powinny trafić do garnka w odpowiednim momencie. Dodane zbyt wcześnie zaczną się rozpadać, a zupa będzie mętna. Zbyt późno z kolei nie oddadzą wywarowi smaku. Kiedy dodawać warzywa do rosołu? Najlepiej zrobić to na ok. godzinę przed końcem gotowania. Nie musisz obierać marchewek czy pietruszki, wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz. Dodawaj je też w całości.
Podstawowy przepis na rosół jest banalnie prosty. Wystarczy kawałek pora, pietruszki, porcja korzenia selera i kilka marchewek. Proporcje poszczególnych warzyw wpływają na smak, warto więc znaleźć dla siebie idealny metodą prób i błędów. By podkręcić smak rosołu, możesz wrzucić do garnka dodatkowe składniki. Kawałek kapusty włoskiej (ok. 1/8 główki) nada zupie łagodny smak. Kilka suszonych grzybów wzbogaci aromat, mają bowiem w sobie sporo umami - piątego smaku, który nadaje daniom głębi. Niektórzy dorzucają też kawałek małego pomidora, który nada zupie koloru. Na głębię smaku, aromat i kolor wywaru wpłynie też cebula opalona nad kuchenką gazową.