Wiele osób nie wyobraża sobie domu, bez bochenka chleba. Jest to obowiązkowy produkt znajdujący się prawie w każdej kuchni. Przechowujemy go w różny sposób, jednak nie każdy z nich będę prawidłowy. Niestety obecnie chleb rzadko kiedy zachowuje świeżość dłużej niż 2-3 dni, a nie każdy jest w stanie zjeść cały bochenek w tak krótkim czasie. Podpowiadamy więc, jak skutecznie przedłużyć świeżość pieczywa, aby cieszyć się nim dłużej.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kupując chleb, kierujemy się jego świeżością, zapachem oraz ulubionym gatunkiem. Na długość świeżości największy wpływ ma właśnie to, jaki rodzaj chleba wybierzemy. Oprócz tego ważny jest również sposób, w jaki go przechowujemy. Wracając do domu, często wrzucamy chleb do chlebaka, a nawet do lodówki. Niestety, nie zawsze sposób przechowywania pieczywa sprawi, że będzie nam długo służyć. W większości przypadkach można nawet skrócić czas przydatności tego artykułu spożywczego. Jednym z błędów jest wkładanie pieczywa do lodówki. Chleb traci tam swoją miękkość i puszystość. Najlepszym miejscem dla niego będzie drewniany chlebak, a dodatkowym elementem przedłużającym jego świeżość może być worek lniany, który zapewni pieczywu odpowiednią cyrkulację powietrza. Warto jednak znać dodatkowy sposób, który skutecznie przedłuży świeżość pieczywa nawet do dwóch tygodni.
Jeżeli nie jesteś szczęśliwym posiadaczem drewnianego chlebaka lub worka lnianego, istnieją inne, łatwiejsze sposoby, które pomogą przedłużyć żywotność pieczywa. Z pomocą przychodzi cukier w kostkach. Produkt ten skutecznie wydłuży świeżość znajdującego się w danym pojemniku pieczywa. W jaki sposób? Otóż cukier zadziała na pieczywo jak naturalny konserwant. Pochłonie wilgoć znajdującą się w pojemniku do przechowywania, dzięki czemu zapobiegnie również powstawaniu pleśni. Ten sposób może przedłużyć świeżość twojego pieczywa nawet do dwóch tygodni. Natomiast, jeśli kupujesz dużo chleba lub bułek, to warto zamrozić je i systematycznie wyciągać, kiedy masz ochotę je zjeść. Po rozmrożeniu pieczywo powinien smakować tak jak w dniu, w którym je zamroziliśmy.