Co można zrobić z cukinii? Sięgnij po twaróg i wyczaruj obiad dla całej rodziny w 15 minut

Co można zrobić z cukinii? Warzywo sprawdzi się w wielu przepisach, nawet jeśli chcesz przygotować posiłek w ekspresowym tempie. Połącz je z twarogiem i kilkoma innymi składnikami, a w 15 minut ugotujesz obiad dla całej rodziny. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy da się przygotować pyszny, zdrowy i pożywny posiłek w 15 minut? Jeśli nie lubić stać przy kuchence przez długi czas, ten przepis szczególnie ci się spodoba. Jest niezwykle prosty, a mimo to zaskakuje smakiem. Dowiedz się, jak przyrządzić ekspresowe danie z cukinii i twarogu.

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Szybki obiad w 15 minut. Przepis na obiad z cukinią jest banalnie prosty

Jednym z najsmaczniejszych dań, które przygotujesz w krótkim czasie, jest makaron z cukinią i twarogiem. Potrawa ma niezwykle rześki i lekki smak, będąc przy tym naprawdę sycącą. Składniki wymagane do jej przyrządzenia są proste i znajdziesz je w każdym sklepie. Czego potrzebujesz? Do przygotowania błyskawicznego obiadu należy użyć: 

  • 400 g makaronu,
  • 2 średnie lub 1 dużą cukinię,
  • 200 g twarogu,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmezan,
  • pieprz i sól.

Pomysł na szybki obiad z cukinią. Jak zrobić? Przepis krok po kroku 

Przepis na makaron z cukinią jest banalnie prosty. Na wstępie je wymyj, a następnie zetrzyj na największych oczkach tarki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Po chwili dodaj także warzywo. Podczas smażenia nie zapomnij o mieszaniu. Gdy cukinia stanie się szklista, do naczynia włóż rozgnieciony lub posiekany czosnek. W międzyczasie wstaw wodę na makaron. Przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przy wyciąganiu produktu z garnka, odlej 150 ml płynu. Smaż składniki na patelni przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do nich makaron oraz wodę po jego ugotowaniu, twaróg, bazylię i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem. Przełóż potrawę na talerze i gotowe.

Więcej o: