Zapomnij o ziemniakach! Wypróbuj fit hit. Frytki z cukinii to prawdziwa poezja smaków

Frytki to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań na świecie. Klasyczny przysmak nie jest jednak zbyt dietetyczny. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa, którą przygotujesz w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis na dietetyczną przekąskę o zaskakującym smaku.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jedną z najlepszych alternatyw dla frytek jest przekąska przygotowana z cukinii. Zdrowszą wersję przysmaku przygotujesz bez grama oleju. Poznaj sprawdzony przepis na danie, które zachwyci cię smakiem. 

Zobacz wideo Frytki szparagowe [HAPS VEGE]

Dlaczego warto jeść cukinię? Poznaj właściwości warzywa

Cukinia ma łagodny smak, który przypada do gustu wielu osobom. Oprócz tego w warzywie nie odkładają się metale ciężkie, dzięki czemu jest lekkostrawne, a co ważniejsze, zawiera wiele cennych składników odżywczych. M.in. jest to żelazo, magnez, potas, witaminy K, C, PP i B1 oraz beta-karoten. 

Kolejną z zalet cukinii są jej właściwości odkwaszające organizm. Warzywo poprawia także trawienie i ma naprawdę mało kalorii. W 100 g znajdziemy wyłącznie 21 kcal. Wiele osób zastanawia się, czym różni się kabaczek o cukinii. Warzywa są w końcu niezwykle podobne. Nie można się jednak temu dziwić. W rzeczywistości jest to jedna i ta sama roślina. Dowiedz się, jak przygotować z niej pożywne i zdrowe danie, w kilka minut.

Frytki z cukinii. Jak przygotować zdrową przekąskę?

W odróżnieniu od klasycznych frytek przekąska z cukinii nie wymaga użycia nawet grama tłuszczu. Aby przygotować danie, na początek dokładnie wymyj warzywo, po czym pokrój je w słupki lub łódeczki. Następnie roztrzep jajko na głębokim talerzu. Dodaj do niego nieco soku z cytryny, soli i pieprzu. W oddzielnej miseczce połącz bułkę tartą i starty parmezan z ulubionymi ziołami (najlepiej sprawdzą się tymianek, kolendra, bazylia i rozmaryn). Piekarnik rozgrzej do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zamocz kawałki cukinii w jajku, a następnie obtocz je w mieszance bułki, sera i ziół. Wyłóż panierowane warzywo na blaszce i piecz do momentu zarumienienia. Danie możesz uzupełnić domowym sosem, który przygotujesz z jogurtu naturalnego i kilku ząbków czosnku.

Więcej o: